Ugrás a tartalomra

Már a tévéműsorok 45 százalékát feliratozzák

TV setA hallási segédlettel ellátott televízióműsorok aránya 36-ról 45 százalékra nőtt 2012 második félévében. A vizsgált csatornák mindegyikén folyamatosan csökkent a hibák és a mulasztások száma a félév során. A közszolgálati médiában pontosabban, többet és változatosabb műfajú műsort feliratoztak, mint a kereskedelmiben.

A Médiatanács ebben a hónapban fogadta el a hivatal szakértői által készített legfrissebb tanulmányt arról, hogyan alkalmazza a négy köztelevízió és a két országos kereskedelmi tévécsatorna a hallási segédleteket.

A szakértők összesen 2988 műsorórát elemeztek az m1, m2, Duna Tv és Duna World csatornákon négy-négy véletlenszerűen kiválasztott napon, az RTL és a TV2 esetében három-három napon. Átlagosan naponta 10 óra 25 perc segédletes műsort regisztráltak. A legjobban az m2 teljesített, ahol napi átlagban 12 és fél órányi feliratos vagy jeltolmácsolt műsort adtak közre; a vizsgált csatornák közül a legkevesebb segédletes műsort az RTL Klub vetítette, napi átlagban 8 óra 20 percet. A 132 elemzett napból csak 15 nap maradt a 6 órás határ alatt a segédlettel ellátott műsorok aránya. Leginkább sorozatokat, hírműsorokat, ismeretterjesztő műsorokat feliratoztak.

A szakértői elemzés megállapította, hogy mindegyik televíziócsatorna törekedett a hallási segédletekkel kapcsolatos előírások betartására, és egyre kevesebb a hiányosság. Bár a közszolgálati médiumoknál a szövegezés minősége javult az elmúlt félévben, egyelőre minden televíziónál regisztráltak hiányos, késve megjelenő vagy pontatlan feliratot. A közszolgálati adóknál jelentősen emelkedett a segédletes műsorórák száma és bővült a műfaji kínálat is, több lett a feliratos dokumentum-, gyerek- és ifjúsági film. A kereskedelmi csatornák is, ugyan szerényebb mértékben, de növelték a feliratos műsorok arányát. A televíziók az élő politikai műsorok hallási segédletét továbbra is ritkán oldják meg, az új előírásként bekerült sportműsorok és időjárás-jelentés feliratozási követelményét azonban a félév végére egyre inkább teljesítették.

A 2012 második félévében az ellenőrzött napokon regisztrált, napi átlagban 45 százalék segédlettel ellátott műsoróraszámmal Magyarország az uniós középmezőnyben foglal helyet. A Nagyothallók Európai Szövetsége 2010-es felmérése szerint a brit, francia és holland nagy csatornák feliratozottsága szinte száz százalékos, a Cseh Köztársaságban és Olaszországban 70 százalék körüli, míg Portugáliában 20 százalék alatti. A hazai médiatörvény rendelkezése értelmében a közszolgálati és a két országos kereskedelmi tévécsatornáknak idén legalább napi 8 órán keresztül, jövőre minimum 10 órán keresztül kell többek között a filmeket, hírműsorokat, közszolgálati műsorokat feliratozniuk vagy jeltolmácsolniuk. A törvényben maghatározott tévécsatornáknak 2015-től a műsoridejük egészét akadálymentesen elérhetővé kell tenniük a hallási fogyatékkal élők számára.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott