Ugrás a tartalomra

Már csak egy hónap maradt hátra az analóg lekapcsolás első üteméig

Antenna Hungária logoAz analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolásának első ütemére 2013. július 31-én 12.30 perckor, az ország középső területein – Észak- és Közép-Dunántúl, Budapest és Pest megye, Dél-Alföld – kerül sor. Az analóg sugárzás helyébe lépő digitális MinDig TV szolgáltatás már szinte az egész országban, a lakosság 98%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. Az Antenna Hungária Zrt. hat átjátszóadó-telephelyen –Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd – augusztus elején elindítja a digitális sugárzást.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján a digitális átállás utolsó fázisa, vagyis az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása két lépcsőben valósul meg: az első ütemben július utolsó napján Budapest, Győr, Kab-hegy, Szeged és Szentes adókörzetekben szűnik meg az analóg földfelszíni televíziós sugárzás, helyébe a digitális földfelszíni televíziós sugárzás, a MinDig TV lép.

Az Antenna Hungária a digitális televíziós és rádiós hálózatainak kiépítésére és a szolgáltatások bevezetésére összesen 25 milliárd forintos nagyságrendű beruházást hajtott, illetve hajt végre. A mai napig 193 digitális adóberendezés indult el, valamint sikerrel bevezetésre kerültek az új lakossági márkák és szolgáltatások. Az ingyenes MinDig TV szolgáltatást használók száma meghaladta a 350 ezer háztartást, a fizetős csomagokat kínáló MinDig TV Extra előfizetők száma pedig százezer felett van.

A digitális MinDig TV és MinDig TV Extra Alapcsomagja már szinte az egész országban, a lakosság 98%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. Az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolásának első ütemére 2013. július 31-én 12.30 perckor, az ország középső területein – Észak- és Közép-Dunántúl, Budapest és Pest megye, Dél-Alföld – kerül sor. 38 telephelyen 69 darab, az M1, a TV2 és a RTL Klub analóg adását sugárzó adóberendezés áll le.

Az analóg sugárzás leállítását követően az Antenna Hungária Zrt. hat átjátszóadó-telephelyen (Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd) augusztus elején elindítja a digitális sugárzást, ezáltal a MinDig TV és MinDig TV Extra televíziós szolgáltatások teljes palettája – összesen 31 televíziócsatorna – elérhető lesz a következő településeken:

Első ütemben elindítandó digitális átjátszóadókEddig ellátatlan települések, melyeket teljesen ellát az új adóEddig ellátatlan települések, melyeket részben ellátEddig részben ellátott települések, melyek ellátottságát részben vagy teljesen javítja
BAKONYSZENTKIRÁLYBakonyszentkirály, Bakonyoszlop Csesznek
BAKONYSZENTLÁSZLÓRománd, BakonygyirótBakonykoppányLázi, Bakonyszentlászló, Veszprémvarsány, Gic, Bakonytamási, Pápateszér, Fenyőfő
CSOBÁNKA  Csobánka
PÁSZTÓMátraszőlős Pásztó, Tar
PERŐCSÉNYKemenceBernecebarátiPerőcsény
SZENTGOTTHÁRD  Szentgotthárd


A digitális átállást elősegítendő elindult az AH „Kapcsoljon” információs kampánya Rózsa György főszereplésével, az atallas.hu honlapon és az ingyenesen hívható 06-80-90-99-00-ás zöld számon pedig az érintett analóg földfelszíni vétellel rendelkezők részletes információt kaphatnak az átállás folyamatáról és a szükséges tennivalókról. Az M1 közszolgálati csatornán továbbra is találkozhatnak a televíziónézők Gundel Takács Gáborral, aki a 18 részes „Nagy Átállás Show” keretében másfél percben taglalja a digitális átállással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Az Antenna Hungária reményei szerint az analóg szolgáltatást használók túlnyomó többsége a digitális földfelszíni szolgáltatásra áll át, így év végére már akár egymillió háztartás használhatja a MinDig TV-t, amellyel az AH a legnagyobb hazai digitális televíziós szolgáltatóvá válhat. Az analóg lekapcsolás 2013. október 31-i, második ütemét követően pedig további jelentős fejlesztések várhatók, a MinDig TV Extra Családi csomag az egész országban elérhető lesz, növekedhet az elérhető televíziócsatornák száma és újabb szolgáltatásokkal bővülhet a termékportfólió.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott