Ugrás a tartalomra

Masat-1 - Elkészültek a magyar műhold első felvételei

Masat-1Elkészültek a Masat-1 első saját felvételei, a képek a projekt honlapján érhetők el - tájékoztatta szerdán az MTI-t Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője.

Az első elkészült kép az emberiség bölcsőjét, Afrika déli részét ábrázolta, ezt további felvételek követték Ausztráliáról és az  Antarktiszról, amelyek mennyiségben és minőségben is páratlanok a CubeSat-ok világában.

A Masat-1 fedélzetén lévő kamera két darab 100 forintos érmével megegyező tömegű, maximális felbontása 640×480 képpont. A készített felvételek egy képpontjának mérete körülbelül 1 és 10 kilométer közötti nagyságú a Föld felszínén.

Mint Gschwindt András kiemelte, a képek szépségükön túl demonstrálják, hogy a Masat-1 méretbeli és energiakorlátai mellett is képes űrfelvételek készítésére, ami a műhold üzemeltetésében is összehangolt tervezést és kivitelezést bizonyít.

"Örülünk a felvételeknek, amelyek azt jelzik, hogy a kamerarendszer jól működik. Fel lehet ismerni a kontinenseket, az egyik jó felvétel éppen Ausztráliát mutatja. Sajnos olyan képünk nincs, amelyen Magyarország felismerhető lenne" - fogalmazott a BME Űrkutató Csoportjának vezetője.

Az első hónap eredményeit értékelve, a docens rámutatott, hogy gyakorlatilag az összes célkitűzés teljesült, jól működnek a berendezések. Így például jól működik a Masat-1 passzív helyzetstabilizáló rendszere, ez tette lehetővé a képek elkészítését a déli féltekéről. A rendszer aktív részének beüzemelése után, ami előreláthatólag a jövő héten történik meg, már az északi féltekéről is készíthetők képek.

Gschwindt András ismertetése szerint jelenleg napelemmel működő Masat-1 pályájának jelentős részét - a 102 percből 35-öt halad a Föld árnyékában. Ezért elsősorban az átlaghőmérsékletet, valamint a legnagyobb tömeget képviselő akkumulátor hőmérsékletét figyelik.

"Minden jól működik, nem hűlt le. A műhold pályára állásakor az akkumulátor hőmérséklete 25-27 Celsius-fok körül volt, jelenleg pedig 6-7 fok, a Masat-1 oldalán mért legalacsonyabb hőmérséklet pedig mínusz 14 Celsius fok volt. Ezek a szélső értékek izgalmasak, de minden alkatrészünk jól érzi magát" - magyarázta Gschwindt András, hozzátéve, hogy csütörtöktől pályája egyre kisebb szakaszát tölti majd a műhold sötétben, április elejétől pedig végig napsütésben halad.

A BME által készített kisméretű, egy kilogramm tömegű, kocka alakú pikoszatellit az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal egy hónapja, február 13-án startolt a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából. Pályára állását követően saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat gyűjt, de a fedélzeten félaktív mágneses stabilizáló rendszert is elhelyeztek, amelynek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott