Ugrás a tartalomra

Megnyílt a megújult Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely

MTVA logoMegnyílt csütörtökön a budapesti Pollack Mihály téren a megújult Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, amelyet digitális eszközökkel tettek interaktívvá.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a megnyitón elmondta: a közmédia történetét bemutató tárlaton látható tárgyak mögötti lényeget fotók, hanganyagok és mozgóképek segítségével ismerhetik meg a látogatók, a stúdióban pedig kipróbálhatják a televíziózást és a rádiózást.

A kiállítóhely épületében helyet kapott egy legújabb technológiával felszerelt Samsung Smart School is, ahol az iskolásoknak tartanak majd digitális képzéseket és foglalkozásokat. A diákok az "okos iskolateremben" a magyar irodalom és a magyar történelem érdekességei között tallózhatnak okostábla és tabletek segítségével.

Szabó László Zsolt elmondta: a korábbi technikatörténeti tárlatot szerették volna többé tenni úgy, hogy a látogatók megismerhessék, mit is közvetítenek a kiállított tárgyak. Fontosnak tartották a kiállítóhely megújításakor azt is, hogy a tárlatra ellátogató diákok igazi élményben részesüljenek.

"Az általuk megszokott módon, tablettel a kezükben, QR-kódokat felhasználva, nemcsak a tárgyakat tudják megtekinteni, hanem a tableten képeket, hangzó anyagot és mozgóképet is követhetnek" - fogalmazott. Hozzátette: az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni egyebek mellett a szélgépet is, a stúdiókban készített anyagot pedig hazavihetik.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta: a gyerekek az IT-eszközöket rutinszerűen használják, és ezen eszközökkel az interneten elérhető információk begyűjtésével is tanulnak.

"Az iskola feladata, hogy a diákok ezeket az információkat tudatosan, szervezetten, az iskolai tartalmak megerősítésére vagy bővítésére tudják használni" - fűzte hozzá. Kiemelte: egy ilyen kortörténeti kiállítás és okostanterem nagyban hozzájárulhat az információk szerzéséhez, és a történelmi valóság sokkal könnyebben átadható így, mint az iskolapadban.

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke hangsúlyozta: szeretnék megkönnyíteni a tanítást és a tanulást a digitális eszközökkel. Emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron írták alá az MTVA-val az együttműködési szerződést, és úgy döntöttek, hogy a jászfényszarui okosiskola mintájára Budapesten is létrehoznak egy okos osztálytermet. Mint mondta, "varázsoltak" egy működő interaktív táblát, és biztosítanak hozzá egy Samsung-szoftvert, amelynek segítségével a diákok tanulni tudnak.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott