Ugrás a tartalomra

Megszűnik a közmédia csatornáinak hagyományos felbontású, műholdas sugárzása

MTVA logoJúnius 30-án megszűnik a közmédia televíziós csatornáinak hagyományos felbontású (SD), műholdas sugárzása. Akik egyéni műholdvevővel rendelkeznek és nem fizetnek valamilyen szolgáltatónak a televíziós csatornákért, át kell állniuk a már évek óta elérhető, nagyfelbontású (HD) adásra.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tájékoztatása szerint június 30-án megszűnik az M1, M2, Duna és Duna World tévécsatornák hagyományos felbontású sugárzása az Eutelsat 9A műholdról. Felhívták rá a figyelmet, hogy már jelenleg is elérhető a korszerűbb, jobb kép- és hangminőséget biztosító nagyfelbontású változat, ezért arra kérik az érintett nézőket és kábelszolgáltatókat, hogy hangolják át műholdvevőjüket. A műhold pozíciója változatlan, így a parabolaantennát nem kell elforgatni.

Az érdeklődők részletesebb információt, segítséget az MTVA honlapján, a teletext 314. oldalán, valamint telefonon a +36-1-759-5050-es számon kaphatnak - közölték.

Vigh Zoltán digitális átállás koordinátor az MTVA Youtube-csatornájának nyilatkozva elmondta: a közszolgálati média öt éve kezdte el a HD-sugárzást, azóta párhuzamosan sugározzák adásaikat hagyományos és nagyfelbontású változatban. Úgy fogalmazott: az öt év kellő átállási időt eredményezett, a régi műholdvevők kiöregedtek, elhasználódtak, tehát megszüntethető a régi változat.

Kifejtette: az átállásban azok az egyéni műholdvevővel rendelkező nézők érintettek, akik nem fizetnek valamilyen szolgáltatónak a televíziós csatornákért. A belföldi nézők egy nagyon szűk köre érintett és az európai, határon túli nézők. A tengeren túliak azonban nem.

Hozzátette: az érintett nézők egy figyelemfelhívó feliratcsíkot láthatnak a műsorok alján. Mint mondta, aki nem látja a tájékoztató feliratot, az biztosan nem érintett. Aki fizet a szolgáltatásért, és véletlenül mégis látja a feliratot, az sem érintett, de érdemes ezt jeleznie szolgáltatójának június 30-ig - tette hozzá.

Vigh Zoltán kitért arra is: ellenőrizni kell a műholdvevőt, hogy alkalmas-e a nagy felbontású, tehát a HD adások vételére. Ezt általában egy, a készülék elején vagy a hátlapján megtalálható matrica, felirat jelzi. Be kell hangolni az adást az új vételi paraméterekkel, és ha megjelenik a kép, akkor a nézőnek nincs további teendője - mondta. Ha nem, akkor nagy valószínűséggel ki kell cserélni a készüléket egy HD műholdvevőre - tette hozzá.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott