Ugrás a tartalomra

Mérföldkő a közmédia műszaki fejlesztésében

MTVA logoElkészült az MTVA első full HD virtuális felvételi technikájú stúdiója.

Az MTVA beszerzési tervének megfelelően a műszaki igazgatóság március 10-én átadta a közmédia első full HD minőségben üzemelő virtuális stúdióját, az ötös stúdiót, a gyártási igazgatóság számára. A stúdió a korábbi SD technika kiváltásával, upgrade-el és a rendszertechnika teljes átépítésével két nap alatt készült el, egy néhány hetes tervezési és előkészítési szakasz után. Az átadásig a stúdió SD 16:9-es felvétel technikával dolgozott. Az átállás két okból volt szükséges, egyrészt a stúdió átalakítása a fejlesztési tervek szerint történt, másrészt az MTVA ebben az évben számos komoly sportközvetítési feladatot vállalt, többek között az Úszó Európa Bajnokság, a Futball Európa Bajnokság, valamint a nyári Olimpiai játékok HD minőségű közvetítését. A felsoroltakon kívül a Formula 1-es futamok közvetítése is feladat, ahol elvárt a közvetítések HD minőségű bonyolítása, ezen kívül a hazai futamnak az MTVA nem csak közvetítője, hanem host broadcastere is.

A stúdió 2008 óta alkalmas arra, hogy élőben beérkező, vagy pedig élőben beérkező, de rögzített anyagokat a program lebonyolításunk által kijátsszon, vagy élőben átadjon nézők számára.

A jelenlegi stúdióátadás egy mérföldkő az MTVA életében is, ugyanis ezzel létrejött a közmédia első HD felvételi technikájú stúdiója, melyből az a Formula-1 első felvezető műsora már HD minőségben került sugárzásra élő adásban.

A közeljövőben további stúdiókat kerülnek átadásra; a hatos stúdió technikai alapját a Duna Televízió korábbi virtuális stúdiója adja, további eszközei új beszerzések, közöttük szerepel a világítástechnikai beruházással beszerzett új lámpapark és fényszabályozó berendezés. A stúdió SD, 16:9 felvételi szinten kompatibilis az ötös számú virtuális stúdióval.

A hármas stúdióban elkészült a világítástechnika kiépítése, a felvétel technika az SD, 16:9 formátumot támogatja. A stúdió technikai alapját szintén a Duna Televízió lebontott gyártási stúdiójának berendezései adják, de már jelen vannak a HD felbontást tudó eszközök pl.: kamerák, megjelenítők a stúdió rendszertechnikájában.

Valamennyi stúdióba a template alapú Vzrt grafikai rendszer elemei kerültek beszerelésre, ezáltal biztosított a központilag tervezett grafikai felületek megjelenítése, az egységes arculat biztosítása.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott