Ugrás a tartalomra

A MinDig TV szolgáltatást használók aránya elérte a földfelszíni háztartások számának 10 százalékát

MinDig TV logo A magyar háztartásokban lévő DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékek száma 2010. első negyedévében 33 százalékkal emelkedett a korábbi negyedévhez képest, március végén a háztartások 6 százaléka rendelkezett DVB-T vételre alkalmas eszközzel. Ezzel párhuzamosan a felhasználók számát illetően a MinDig TV szolgáltatás fontos mérföldkőhöz érkezett: a számítások szerint az összes földfelszíni háztartás számával összevetve a felhasználók száma mostanra elérte a 10 százalékot. Az analóg földfelszíni háztartások átállítása kulcsfontosságú az analóg földfelszíni frekvenciák lekapcsolását illetően. Az Antenna Hungária teljes mértékben elkötelezett az analóg lekapcsolás folyamatának a digitális átállásról szóló törvény előírásai szerinti sikeres végrehajtását illetően, és a nemzetközi példák alapján azt szorgalmazza, hogy a 2 millió földfelszíni ügyfél közül senkinek se sérüljön az érdeke.

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma az elmúlt 5-6 hónap során a MinDig TV kommunikációs kampány és a csökkenő árak hatására több mint háromszorosára emelkedett. A DVB-T MPEG-4 vevődekóderek tavalyi több mint 50 százalékos árzuhanását követően a január-márciusi időszakban átlagosan további 18 százalékos áresés következett be. A folyamatot erősíti a lapos képernyős televíziók forgalmazása, hiszen már alig lehet olyan LCD vagy plazma-televíziót kapni Magyarországon, melyben ne lenne megtalálható a MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner.

Az Antenna Hungária a GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáit is felhasználja kimutatásainak összeállításához. A legfrissebb, március végi értékesítési adatok alapján a magyar háztartások 6 százaléka rendelkezett DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel (dekóderek, integrált televíziók, PCI és USB kártyák és stickek). A háztartásokban lévő DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékek száma 2010. első negyedévében 33 százalékkal emelkedett a korábbi negyedévhez képest.

A felhasználók számát illetően a MinDig TV szolgáltatás fontos mérföldkőhöz érkezett: a számítások szerint az összes földfelszíni háztartás számával összevetve a felhasználók száma mostanra elérte a 10 százalékot. A földfelszíni platformon a digitális szolgáltatás terjedése az elmúlt hónapokban magasabb volt, mint a kábeles platformon. Az analóg földfelszíni háztartások átállítása kulcsfontosságú az analóg földfelszíni frekvenciák lekapcsolását illetően, hiszen sem a kábeles, sem a műholdas platformot használók nem érintettek a folyamatban, az így nyújtott analóg szolgáltatásokra vonatkozóan nincs kötelező lekapcsolási dátum.

„Véleményünk szerint nincsenek másodrendű állampolgárok Magyarországon, mindegyikük fontossággal bír és egyikükről sem szabad megfeledkezni az analóg lekapcsolás során. Ennélfogva a sikeres és biztonságos analóg lekapcsolás legfontosabb előfeltétele a digitális szolgáltatást használó földfelszíni háztartások megfelelő arányának megállapítása. Ezt a felfogást képviselte az összes olyan ország, ahol az analóg lekapcsolásra már sor került, így például az Amerikai Egyesült Államok, ahol az analóg hálózat lekapcsolására egészen addig nem került sor, amíg a földfelszíni háztartások 80 százaléka nem állt át a digitális vételre. Franciaországban az analóg lekapcsolás folyamata csak nemrég indult el, amikor a földfelszíni háztartások 80 százaléka már áttért az új vételi módra. Úgy véljük, hogy egy hasonló átállítási arány – a földfelszíni háztartások 80 százaléka – meghatározása szükséges a magyarországi analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolásának előfeltételeként” – hangsúlyozta Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója.

Az Antenna Hungária Csoport az analóg lekapcsoláshoz még többel is hozzájárul, mint amire kötelezettséget vállalt: intenzív kommunikációs kampányt folytat, további digitalis adókat helyezett üzembe, az érintett kiskereskedelmi és antenna-szerelő piaci szereplőkkel kiterjedt szövetségi rendszerre lépett, valamint a tartalomválasztékot is hamarosan kibővíti. Ezek lesznek a kulcselemek a vásárlók új platform iránti bizalmának erősítésében, ezáltal a penetráció további növelésében.

Az Antenna Hungária teljes mértékben elkötelezett az analóg lekapcsolás folyamatának a digitális átállásról szóló törvény előírásai szerinti sikeres végrehajtását illetően és a nemzetközi példák alapján azt szorgalmazza, hogy a 2 millió földfelszíni ügyfél közül senkinek se sérüljön az érdeke.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott