Ugrás a tartalomra

Morognak a kábelesek a Duna TV gyors műholdváltása miatt

Duna TV logoHivatalos értesítés március 16-án érkezett, pedig a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) szerint két hónap is kellene.

Nem örül a kábeltelevíziókat képviselő MKSZ annak, hogy a Duna TV és az Autonómia április 1-jével műholdat vált, és megszünteti eddigi analóg műsorsugárzását. A szövetségnek nem a váltás tényével, hanem a határidővel van gondja, mivel azt irreálisan szűknek érzik.

Kéry Ferenc elnök szerint a kábelszolgáltatókat hivatalosan csupán március 16-án értesítette a Duna TV, éppen az MKSZ-en keresztül. "A szövetség álláspontja szerint egy ilyen esetben minimum két hónapos átállási időre lenne szükség, amibe a téli időjárású időszak nem számít bele, hiszen ekkor építési munkát nem lehet biztonsággal végezni" - mondta el portálunknak.

A hosszabb határidő mellett részletes előzetes műszaki tájékoztatásra tartottak volna igényt. A váltás az MKSZ közlése szerint mintegy négyszáz szolgáltató kétezer műszaki állomását érinti. Gondot okoz, hogy meglehetősen változatos, mi a teendője ebben az esetben egy szolgáltatónak. Előfordulhat, hogy "csak a kábeleket kell átdugni", ám az állomások legalább felében berendezést kell cserélni.

"A szolgáltatók egy része számára a váltás finanszírozása is gondokat okoz, de az antennák felszereléséhez szükséges engedélyek illetve a berendezések beszerzésének a határideje is nyilvánvalóan hátráltathatja az átállást" - tette hozzá Kéry Ferenc, aki szerint adminisztrációs teendők nélkül, pusztán a műszaki átállás is egy-másfél hónapra rúghat normál esetben.

Az MKSZ közlése szerint megteszik a szükséges lépéseket, de a fentiek miatt elképzelhető, hogy bizonyos helyeken akár ideiglenes adáskimaradás is előfordulhat.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott