Ugrás a tartalomra

MTV: a Budapest O1 adó lekapcsolása - Műholdról is elérhető az m1

M1 logoA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) minden területen törekszik a párhuzamosságok megszüntetésére, a takarékos működésre.

A Médiatanács úgy döntött, hogy a megtakarítások érdekében az O1 (OIRT 1. sz. tv-csatorna) csatornán sugárzó budapesti Széchenyi-hegyi tévéadót 2011. augusztus 15-én lekapcsoltatja. Teszi ezt egyrészt azért, mert az O1-et az NMHH kimutatása szerint legfeljebb pár ezer háztartás veszi. Budapest körzetében ugyanis ugyanarról a helyről 2 adó sugározza az m1-et, az O1, illetve a 41-es. A TV2 és az RTL Klub vétele miatt a háztartások és a szolgáltatók jelentős része az m1 vételére a 41-es csatornát használja, ugyanis az RTL a 24-es, a TV2 pedig az 58-as csatornákon sugároz, azaz egy UHF-sáv vételére alkalmas antennával foghatóak. Másrészt a DVB-T elindulásával az adott körzetekben új földfelszíni vételi lehetőség alakult ki. Harmadrészt az analóg lekapcsolás végéig ez a lépés mintegy bruttó 300 millió forint megtakarítást eredményez majd az MTVA-nak, közvetve viszont az adófizetőknek.

(Az ésszerű és takarékos lépés segítheti a kábeltelevíziós hálózatokon internetet nyújtó szolgáltatók munkáját is, ugyanis előfizetőik sokszor tapasztalták, hogy az internet feltöltési sebessége lassú, amit részben a nagy teljesítményű O1 adó zavaró hatása okozott, s ezzel a leállással a felhasználóknál később javulhat az internet gyorsasága.)

Kiket érint ez konkrétan? Azokat az embereket, akik a budapesti Széchenyi-hegyi tévéadó vételkörzetében élnek, s egyéni, tető- vagy szobaantennás vétellel, előfizetési díj nélkül nézik az m1 műsorát az O1-ről. Nem érinti a kábeltévé- és műholdas előfizetőket. Az m1 augusztus 1-jétől kódoltan műholdról is elérhető az egyéni nézők számára az analóg és digitális földfelszíni terjesztési módok mellett.

Mi a teendő? Elsődlegesen meg kell próbálni behangolni az UHF 41-es csatornát a televízió hangolóegységével (tuner). Erre legtöbb helyen jó esély van, ahol az RTL Klub vagy a TV2 műsora egyébként is fogható. Ha ez nem sikerülne, akkor alternatív vételi módot kell választani. A vételi mód lehet havidíj-mentes vagy egy előfizetési szerződés megkötése valamelyik kábeltévé műholdas műsorterjesztő szolgáltatóval. A havídíj-mentes szolgáltatásból két lehetőség érhető el.

A földfelszíni digitális televíziós műsorszórás (MinDigTV) a terület nagy részén elérhető, vételéhez egy szélessávú UHF tetőantenna és egy megfelelő (MPEG-4 HD) vevődekóder szükséges. A MinDigTV szolgátatás részeként az m1 mellett további hat tévécsatorna fogható díjmentesen, köztük az m2, a Duna, a Duna II Autonómia, az RTL Klub és a TV2.

Másik lehetőség az egyéni műholdas vételre történő berendezkedés (az is lehet, hogy a háztartás ma is így veszi a Duna vagy az m2 adását). Ez esetben a vételhez egy Conax-kódkártya fogadására alkalmas, DVB-S MPEG-2 rendszerű műholdvevő és a megfelelő parabolaantenna szükséges. Hosszú távú gondolkodás esetén érdemes egy Conax-kódkártya fogadására alkalmas DVB-S2 MPEG-4 HD rendszerű műholdvevőt beszerezni. A közszolgálati műholdas multiplexben az m1, m2, Duna, Duna II Autonómia mellett az m2 HD és Duna HD is fogható, továbbá a Magyar Rádió országos adásai is elérhetőek.

Azok a magán háztartások (adott állandó lakcímre bejelentett lakosokból háztartásonként egy fő), amelyek a Széchenyi-hegyi tévéadó vételkörzetébe tartoznak, és nem rendelkeznek alternatív m1 vételi móddal (UHF analóg, meglévő DVB-T vevődekóder, kábeltévé, előfizetéses műholdas műsorterjesztési szerződés), jogosultak az m1 műholdas változatának vételéhez szükséges, ún. Conax-rendszerű kódkártyából díjmentesen egy példányt igényelni. Ezt megtehetik közvetlenül az MTVA közönségszolgálatának (kozonsegszolgalat@mtva.hu) címzett levéllel, vagy a körzetben tevékenykedő, műholdvevőket telepítő vállalkozásokon keresztül is. Ez utóbbi a célszerűbb, ugyanis a vállalkozó egyúttal elvégzi (külön munkadíj ellenében) az egyszeri összegért megvásárolandó műholdvevő és parabolaantenna telepítését is.

Lehetőség van az adott településen szolgáltatást nyújtó analóg vagy digitális kábeltévé, továbbá műholdas televíziós csomagra való előfizetésre is, de ez rendszeres havi előfizetési díjat jelent. Digitális szolgáltatás választása esetén a szolgáltatók kötelesek az ún. közszolgálati csomagra való előfizetés lehetőségét is felajánlani, bár ez sokszor közel azonos árú, mint a nagyobb csatornakínálatú „minimál” vagy alapcsomag.

A konkrét települések listája:

Dág, Felsőpetény, Felsőtold, Gánt, Jásd, Kozárd, Máriahalom, Márkháza, Mogyorósbánya, Nyim, Szendehely, Tokodaltáró, Várgesztes, Annavölgy, Bajót, Berkenye, Nagysáp, Verőce, Alsótold, Bárna, Csobánka, Leányvár, Oroszlány, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Sóskút, Sirok, Alsópetény, Csabdi, Csolnok, Gyermely, Iklad, Nőtincs, Piliscsaba, Püspökhatvan, Sárisáp, összesen 36 település.

Jogi előzmények: a Médiatanács az 1928/2006. (IX. 6.) sz. ORTT határozatot módosította (725/2011. (VI. 1.), miszerint a közszolgálati műsorszolgáltató a határozat I. pontjában szereplő budapesti telephelyű, a gerincadók sorában 2. sorszám alatt meghatározott adó felhasználásával történő sugárzását 2011. augusztus hónap 15. napján megszünteteti, és ugyanezen időponttól törli az adót a gerincadók listájáról.

Az O1 csatorna története:
(m1 O1 csatornája = OIRT 1. sz. tv-csatorna - képvivő: 49,75MHz, hangvivő: 56.75MHz)

Az O1 a legalsóbb tv-célra használatos frekvenciasávok egyike. A nyugat-európai Gerber-szabványban el is hagyták – az ugyanis a 2. sz. csatornával (C2) kezdődik. Ennek fő oka, hogy kis vivőfrekvenciákon igen nehéz a tv-jelek átviteléhez szükséges relatív sávszélességet biztosítani. Ugyanakkor az 1936-os években a rádiózás még csak a 30MHz-es URH tartományig jutott el: az 1936-os olimpiát egy 30MHz-es Telefunken tv-adó közvetítette. Nem véletlen, hogy az O1- frekvenciájú, Széchenyi-hegyi tv-adót eredetileg gyártó NDK cég (RFT Köpenick VEB) ezt az alsó tv-csatornát választotta, hiszen a tervezője (Herr Zeletsky volt Telefunken mérnök) az 1936-os Telefunken adót dolgozta át kissé magasabb frekvenciákra és magasabb teljesítményre (30kW). Az adó toronyépületének építése még 1956 előtt megkezdődött. Telepítési és átadási munkálatai további két évet igényeltek. Ezután a német adó lényegében megszakítás nélkül működött egészen 1975-ig, amikor egy korszerűbb magyar (EMV gyártmányú) 20kW teljesítményű adó váltotta ki, és ez működik napjainkban is. A megszűnésével – mindazon helyeken, ahol a C41 UHF csatornán sugárzott m1 műsor vétele zavart, és a nézők az O1 csatornára rendezkedtek be – nézettségi problémák léphetnek fel. (Ilyenek: az O1 frekvenciájú jelek látóhatáron túl jobban terjednek, mint az UHF-jelek, mert jobban követik a föld görbületét, és kevésbé érzékenyek a környezeti tereptárgyak okozta jelvisszaverődésekre (pl. Gellért-hegy), a csatornaváltás – amennyiben a háztartás kizárólag az m1 műsorát tudja fogni - antennacserét igényelhet, mert az O1 antenna UHF-vételre többnyire nem alkalmas, ezért lehet, hogy antennaerősítőt és/vagy konvertert stb. kell cserélni. (Horváth Pál, MTV - örökös tag, MTVA - főmunkatárs)

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott