Ugrás a tartalomra

MTVA: Az OGY elfogadta a jövő évi költségvetést, átvállalták az adósságot

MTVA logoA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre.

Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. Kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből 6,7 milliárd forintos bevétellel kalkulál a büdzséje, 1,6 milliárddal meghaladva az idei előirányzatot.

Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a hitelt az állam átvállalja.

A forrásból 1,7 milliárd kerül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez, míg az idei évre szánt költségvetés az elfogadásakor, az akkor még önállóan működő négy zrt.-hez együttesen 2,4 milliárdot rendelt.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatására a forrásból 3,1 milliárd jut jövőre.

Az Országgyűlés kedden a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetőek maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát.

Varga Mihály szerint ez azért szükséges, mert a szervezetre jelentős terhet ró a részben az MTVA elődszervezeteinek gazdálkodásához köthető, múltbeli problémákat rendező adósságállomány.

A miniszter szerint az MTVA közép- és hosszú lejáratú hiteleinek állam általi átvállalásával a társaság biztosítani tudja a közmédia csatornáin megjelenő tartalmak színvonalát, és maradéktalanul elláthatja a műsorkészítéssel, gyártással kapcsolatos közszolgálati feladatait.

A nemzetgazdasági tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az adósságátvállalás pénzforgalom nélküli ügylet, a magyar költségvetési elszámolásban nem jelenik meg kiadásként és az uniós módszertan szerinti hiányt sem érinti.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott