Ugrás a tartalomra

Műholdra kerül az m1 HD és a Duna HD

m1 HD logoMegkezdte üzemszerű működését az MTVA második transzpondere az Eurobird 9A műholdon, így március 5-től lehetőség nyílik az m1 és Duna TV csatornák HD felbontású változatának továbbítására is.

Változások az Eurobird 9A műholdas sugárzás tekintetében

Az új transzponderen kerülnek majd elosztásra az MPEG-2 SD rendszerű csatornák, valamint a rádióállomások. SD vevőberendezés vagy elosztás esetén legkésőbb március 4-ig át kell állni az új transzponderre, mivel a régi transzponder paraméterei megváltoznak, DVB-S2 MPEG-4 HD jelek kerülnek majd továbbításra.

Az új transzponder vételi paraméterei: 11766V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Elérhető adók: m1(Conax kódolással), m2, Duna TV, Duna World, MR1, MR2, MR3, MR4, MR5, Duna World Radio. Ez a transzponder 2014. december 31-ig lesz használatban, elegendő időt biztosítva arra, hogy a nézők és a kábelszolgáltatók felkészüljenek a DVB-S2 MPEG-4 HD jelek vételére.

A régi transzponder vételi paraméterei 2012. március 5-től: 11958V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK. Elérhető adók: m1 HD(Conax kódolással), m2 HD, Duna TV HD, Duna World HD, MR1, MR2, MR3, MR4, MR5. A DVB-S rendszerről a DVB-S2 rendszerre való átállás a hajnali órákban, az m1 adásszünete idejében történik majd. Technikai okok miatt nincs lehetőség a műholdas m2 HD és Duna World HD esetében az átmeneti simulcast megvalósítására. Az átállás nem igényel készülékcserét, hiszen a HD vevők képesek a DVB-S2 rendszer kezelésére is.

Fokozatosan megteremtik az idegen nyelvű műsorok eredeti hanggal történő sugárzásának lehetőségét is, ez azonban szerzői jogi okok miatt műholdon titkosítást fog igényelni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az m2, Duna és Duna World adásának eredeti hangsávja az m1 által is használt Conax titkosítást fogja használni.

Változások a fölfelszíni digitális sugárzás(MinDig TV) tekintetében

Március 5-én hajnalban a MinDigTV közszolgálati multiplexében a Duna Televízió műsora nagyfelbontásúra áll át (HD), ugyanekkor a Duna World hagyományos felbontásra vált (SD). Ez egyes vevődekóderek esetén újraindítást, csatornafrissítést vagy újrahangolást igényelhet.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott