Ugrás a tartalomra

Nógrád megye október 31-én áll át digitális vételre

Digitális Átállás logoA digitális átállásban érintett nézők teendőiről, a korszerű televíziózási mód által nyújtott előnyökről tartottak sajtótájékoztatót Fenyvesi Gáborral, Salgótarján alpolgármesterével közösen az átállást végrehajtó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői kedden a nógrádi megyeszékhelyen. A hatóság mérési eredményei alapján 2 új átjátszó adót helyez üzembe az Antenna Hungária Zrt. Nógrád megyében, így biztosítva a lehető legtöbb néző számára a digitális földfelszíni vételt. A hatóság mindenkinek segít, aki önerőből nem tudja megvalósítani az átállást.

„Országszerte már több mint 120 ezer háztartásban szereltük be a digitális vételi eszközöket az eddig hozzánk beérkezett 140 ezer jogos igénylésből. E nézők már sokkal jobb kép- és hangminőséggel tudják a digitális földfelszíni adást nézni.” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. „A támogatott háztartások esetében vagy beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be, de a rászorulók választhattak a regisztrált szolgáltatók kedvezményes, támogatott csomagjai közül is.” – emelte ki a kommunikációs igazgató.

„A Nógrád megyei domborzati viszonyok miatt speciális megoldásokat alkalmaztunk, így az átálláshoz kapcsolódóan plusz 2 új átjátszóadó is a nézőket szolgálja ki a megyében. Célunk az volt, hogy a lehető legtöbb nézőhöz megfelelő minőségben jusson el a digitális földfelszíni jel” – hangsúlyozta Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató helyettese.

Azok a nézők, akik jelenleg valamely kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, vagy televíziójukban beépített vevődekóder van, esetleg interneten keresztül nézik a tévét, ők közvetlenül nem érintettek az átállásban. Azon televíziónézők viszont, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával fogják az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, fel kell készülniük a technológiai váltásra, és digitális vételi eszközöket kell beszerezniük.

„Nógrád megyében október 31-én váltja fel végleg a hagyományos, analóg adást a digitális földfelszíni. Ezután már csak a jóval korszerűbb, kiváló kép- és hangminőséget, HD felbontást, gyermekzárat és elektronikus programújságot nyújtó digitális adás lesz fogható Magyarországon” – jelentette ki Vári Péter. Elmondta, a korábbi 3 csatorna helyett immár 7 lesz fogható, hiszen a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható.

Mindazoknak, akiknek önerőből nem sikerülne a digitális átállást megvalósítania, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segít. Az erre a célra létrehozott szociális alapú támogatási rendszerrévén senki sem maradhat televízióadás nélkül. A támogatás keretében a hatóság beszerzi, beszereli és kulcsrakészen adja át a jogosult részére a digitális vételi rendszert.

Az október 31-i technológiai váltás után még 30 napig, november 31-ig igényelhető a támogatás a Hatóságtól. Az igénylés feltételeiről és részleteiről a digitalisatallas.hu internetes oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon kaphatnak bővebb felvilágosítást az érintettek.

Zsuppán Attila azonban hangsúlyozta: "Senki se várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, hiszen mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével! Az ingyenes digitális földfelszíni vétel már most is elérhető."

Fenyvesi Gábor, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: „Több mint egy éve kezdtük meg az együttműködést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. Ennek célja az volt, hogy mind megyei, mind városi szinten segítsünk azonosítani mindazokat, akik szociálisan rászorultak, és akiknek valószínűleg az átállás erejüket meghaladó anyagi terhet jelentett volna. A hatóság az így összegyűjtött adatok alapján több mint 15 ezer lakost keresett fel, akik közül 3634-en éltek is a támogatás nyújtotta lehetőséggel. Salgótarján városában a jogosult 2676 rászorult közül eddig 358-an igényelték a támogatás keretében beszerelt vételi eszközöket.”

Nógrád megyében már több mint 2 ezer helyen az NMHH szakemberei már be is fejezték a szerelési munkákat, és hamarosan eljutnak a még hátralévő címekre is.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott