Ugrás a tartalomra

Öt hét múlva Somogy megye is digitálisan televíziózik

Digitális Átállás logoJúlius 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikortól az ország 14 megyéjének érintett területein – köztük Somogyban is – a hagyományos analóg műsorszórást felváltja a korszerűbb, számos előnyt nyújtó digitális adásközvetítés. Az átállással kapcsolatos teendőkről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

"A digitális átállás korszakváltást jelent a magyarországi televíziózás történetében. A jobb kép és hangminőségen túl az eddigi hagyományos, analóg módon ingyenesen fogható 3 csatorna, az M1, az RTL Klub és a TV2 mellett további négy csatornát, a Duna Tv-t, a Duna World-öt, az M2-t és az EuroNews-t is előfizetési díj nélkül lehet nézni" – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

A digitális átállás ezen kívül olyan kényelmi szolgáltatások elérését teszi lehetővé, mint az elektronikus programújság, illetve a digitális gyermekzár, de kedvenc filmjeinket megnézhetjük akár eredeti nyelven is, ami óriási segítséget nyújthat például a nyelvtanulásban.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy Somogy megye területén 18 415, míg Kaposváron 2 666 szociálisan rászorultat értek el az önkormányzat segítségével a szakemberek. A polgármester jelezte: "a város és az NMHH már több mint egy éve szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a digitális átállás sikeres legyen Somogyban is." Az eddigi adatok szerint az NMHH munkatársai a megyében 1374 háztartásba már eljuttatták az ingyenes vevőrendszereket, valamint Kaposváron is folyamatban van az igényelt eszközök beszerelése.

A digitális átállás során annak van tennivalója, aki előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával televíziózik, és kizárólag az M1, RTL Klub és a TV2 adásait látja. Ezek a nézők még a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, ezért ahhoz, hogy továbbra is foghassák a megszokott csatornákat, a készülékeiket át kell állítaniuk a digitális vételre. Az analóg módon tévézők a képernyőjükön már egy speciális üzenetet is látnak: a képernyő alján futó inzertcsíkban figyelmeztetik őket arra, hogy az analóg adásmód július 31-én megszűnik. Aki tehát ezt az üzenetet látja a tévéjén, az biztos lehet benne, hogy teendője van.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese a teendőkről szólva elmondta: „akinek régi tévéje van, annak megoldást jelent egy jelátalakító, más néven set-top-box és egy antenna beszerzése és a televízióhoz csatlakoztatása. Ezekkel az eszközökkel továbbra is előfizetés nélkül lehet tévézni, de jobb minőségben és nagyobb csatornaválasztékkal.”

Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az NMHH szakemberei azt javasolják, hogy az érintettek semmiképp se hagyják az átállást, a set-top-box és az antenna beszerzését vagy a szerződéskötést az utolsó pillanatra. Az digitális földi adások már most is tökéletesen foghatóak, így az átállás akár holnap is megvalósítható, nem kell várni július utolsó napjáig.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott