Ugrás a tartalomra

Piacot bővít a digitális átállás a műsorszórásban

DVB-T logoA digitális földfelszíni műsorszórásra való átállással robbanásszerűen megnő az ingyenesen elérhető csatornák száma egész Kelet-Közép-Európában, amelyek ráadásul még a legkisebb falvakban is kristálytiszta minőségben jutnak el a lakosokhoz.

A KPMG tanulmánya szerint ez azonban csak az egyik előnye lesz az átállásnak, ami nemcsak a nézők számára jelent szembetűnő minőségi változást, de várhatóan számos befektetést is ösztönöz a régióban.

A közlemény idézi Várnai Évát, a KPMG magyarországi telekommunikációs és média üzletágának vezetőjét, aki szerint nem egészen három évvel ezelőtt a régió országainak még komoly fejtörést okozott az unió által kitűzött 2012-es átállási határidő. Mára azonban minden jel szerint képesek lesznek a térség országai az átállás határidőre megvalósítani.

Ugyanakkor lesznek olyan országok is, amelyek nem 2011 végén, hanem később állnak át: Lengyelország 2013-ban tervezi a digitalizáció befejezését, Macedónia pedig 2015 decemberét tűzte ki céldátumként.

A régió legtöbb országában a digitális átállás a tervek szerint a következő két évben befejeződik. Az országok analóg tévérendszereiket fokozatosan átállítják digitális szolgáltatásra. Van, ahol e folyamat már az idén nyáron befejeződött, így Lettországban június, Észtországban július óta a földfelszíni műsorszórásban már csak a digitális jel érhető el. Horvátország, Málta, Szlovénia és más országok is hamarosan követik az élen járó országok példáját és áttérnek a fejlettebb, digitális sugárzásra.

A tanulmány szerint a digitális átállás összetett folyamat, az analóg jel lekapcsolása és ezzel párhuzamosan a digitális jeladás bekapcsolása pontos odafigyelést, finomhangolást igényel.

A KPMG tanulmányában is olvasható, hogy a térség legtöbb országában információs kampányokkal készítik fel a televíziónézőket az átállással összefüggő feladatokra. A legtöbb esetben a kormányzatok kedvezményt adnak az analóg tévékészülékkel rendelkezők számára digitális jelátalakító vásárlására.

A digitális átállási stratégiák vizsgálata közben egy másik trendet is megfigyelt a KPMG: vannak olyan államok, ahol országszerte egyszerre kapcsolják le az analóg jelet, így Litvániában és Romániában, másrészt vannak országok, ahol fokozatosan, régiónként térnek át a digitális sugárzásra, mint Lengyelországban és Magyarországon.

A közlemény szerint Magyarországon az analóg lekapcsolást három ütemben hajtják végre: az első körzet 2011-ben az első negyedév, a második körzet a második negyedév, a harmadik körzet az év végén áll át teljesen a digitális sugárzásra. Az érintett területeket legkésőbb hat hónappal a lekapcsolás előtt jelölik ki, azaz szeptember végére várható az elsőként jövő márciusban átálló régió megnevezése.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott