Ugrás a tartalomra

Régi mániám, a TV2-vel végigmenni Románián...

TV set2016. július 5-én a román médiahatóság (CNA) befogadta a Brexit elől menekülő TV2 Csoport kábelcsatornáit, mind a nyolcat (az anyacsatorna marad magyar, a sportcsatornák meg még mindig kétségesek).

A csatornák (Chili TV, Izaura TV, Joy TV, Kiwi TV, Mozi+, Prime, SuperTV2 és Zenebutik) a CEE Broadcasting Co. SRL (mely a Magyar Broadcasting Co Kft kizárólagos tulajdona) üzemeltetése alatt fognak futni, de természetesen ennél azért szövevényesebb a háttér (például: Super Station Kft, Av Investments Befektetesi Kft, Cinergi Pictures Entertainment Inc...).

A csatornák sugárzási engedélye a teljes EU-ra érvényes, valamint Ukrajna és Szerbia, de a célországok alapvetően: Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Szerbia.

Már van érvényes szerződésük is Romániában, kivel mással mint a DIGI-vel (RCS/RDS), a csatornák a magyar csomagban lesznek elérhetők, kivéve a Kiwi és a Zenebutik, melyeket ingyen kapnak a kábelszolgáltatók alapcsomagi kínálat esetén (már ha megveszik az összes többit).

Érdekesség, hogy míg nálunk sok saját gyártást ígértek, elsősorban a Prime és SuperTV2 csatornákra, addig a román médiahatósághoz benyújtott kérelemben 100%-os vásárolt tartalom sugárzását adták meg (ami még igaz is lehet, hiszen mindent külsős cégek gyártanak).

Ami a piszkos anyagiakat illeti, éves szinten 7,1 millió € a költségvetés (melyet a reklám- és terjesztési díjakból kívánnak fedezni), a következők szerint: Chili TV – 0,4 millió, Izaura TV – 0,7 millió, Joy TV – 0,6 millió, Kiwi TV – 0,5 millió, Mozi+ - 1,6 millió, Prime – 1 millió, SuperTV2 – 1,9 millió, Zenebutik – 0,4 millió (alapvetően ennyiből 1 erősen közepes csatornát lehet összehozni (mely saját gyártású tartalmakat is kínál), itt meg lesz belőle 8...).

Ami a csatornák indulását illeti, állítólag 2-3 elstartol júliusban (ebből egyet tudunk, a Mozi+ július 11-én), a többi év végéig.

A terjesztésből is kiveszik a részüket a román cégek, az uplink állomásig az Ines Group biztosítja az optikai hálózatot, onnan veszi át az Antenna Hungária, mely az Amos-3 műholdra adja fel a jeleket, kábeles terjesztés céljából.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott