Ugrás a tartalomra

Sikeres rakétastart a Vosztocsnij Kozmodromból

TV setSikeresen végrehajtották csütörtök hajnalban a Távol-Keleten megépített orosz Vosztocsnij űrrepülőtér első rakétastartját, a közép-európai idő szerint 4 óra 1 perckor felbocsátott Szojuz-2.1a típusú rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állított Föld körüli pályára.

Egy nappal korábban másfél perccel a kitűzött időpont előtt állította le a startot az egyik automatikus biztonsági rendszer, a szerdai startot egy kábel meghibásodása miatt kellett törölni, de a felbocsátás előkészítése során az eljárás több mint 20 elemével kapcsolatban állapították meg, hogy tökéletesítésre szorulnak.

A Vosztocsnij űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését, kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott