Ugrás a tartalomra

Sikeresen elindult a Masat-1

Masat-1Elindult az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén az első magyar műholddal, a fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn közép-európai idő szerint tizenegy órakor.

A Vega hordozórakéta első repülését "kvalifikációs küldetésnek" szánják. Fedélzetén összesen kilenc műhold van: két olasz, valamint 7 pikoszatelit (2 olasz, továbbá 1-1 magyar, román, lengyel, francia és spanyol űreszköz).

A harminc méter hosszú és három méter átmérőjű, 137 tonna összsúlyú hordozórakéta fejlesztését 1998-ban kezdték el, a projekt költsége 776 millió euró (230 milliárd forint), amelynek csaknem 60 százalékát Olaszország vállalta magára. A Vega az ilyen méretű hordozórakéták kategóriájában egyedülálló, egyszerre több műholdat képes akár eltérő pályára is állítani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is.

Kis terheket, 300 kilogrammtól 1500 kilogrammig szállít Föld körüli alacsony, 700 kilométeres poláris pályára, amelyekkel tudományos megfigyeléseket végeznek. Az északi félteke második legfényesebb csillagáról, a Vegáról nevezték el. Fejlesztésekor Ariane-5 technológiát is felhasználtak. Három szilárd hajtóanyagú fokozata, és egy folyékony hajtóanyagú felső modulja van - olvasható a Space.com oldalon.

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgál, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított  földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

Az egész művelet alig 70 percig tart. A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér, ezt követően a pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető lesz a projekt honlapján.

Az indításról készült video megtekinthető YouTube csatornánkon!

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott