Ugrás a tartalomra

Szélesvásznú lett az MTV

MTV logoA hagyományos 4:3-as képarányról 16:9-esre váltott a köztelevízió. Mostantól nemcsak a sugárzás, hanem a gyártás is ilyen formátumban zajlik.

A Magyar Televízió (MTV) a hazai csatornák közül elsőként átállt a hagyományos 4:3 képformátumú műsorgyártásról és sugárzásról a szélesvásznú, 16:9-es formátumra – közölte az MTV szerdán.

Az új előállítású műsorok, a Híradó, Az Este és a sportműsorok már ebben a képformátumban készülnek, így az új tévékészülékek tulajdonosai ki tudják használni a teljes képernyőt, és nem torzított képet kell nézniük.

Az adással együtt a hálózaton keresztül a köztévé sugározza a kapcsolójelet is, amely biztosítja, hogy a set top box vagy a tévékészülék érzékelje az adás képarányát, és azt a tévé képernyőjén képarány-helyesen, torzítás nélkül jelenítse meg.

Az MTV műsorainak többségét a hagyományos képcsöves tévékészülékeken alul-felül fekete csíkkal láthatják. Az archív műsorok és egyes filmek esetén az adás viszont továbbra is hagyományos 4:3 formátumú, amely a széles képernyős tévékészülékeken, megfelelő beállítás esetén, jó méretaránnyal jelenik meg.

Az MTV arra kéri a nézőket, hogy ha valaki torz, nyújtott képet lát a hagyományos, képcsöves tévékészülékén vagy fekete keretben látja a műsort az LCD- vagy plazmatévén, akkor jelezze azt a szolgáltatónál.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott