Ugrás a tartalomra

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye október 31-én áll át digitális vételre

Digitális Átállás logo2013. október 31-én zárul a digitális átállás második üteme. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) folytatja országos kommunikációs kampányát, melynek célja, hogy minden érintettet tájékoztasson az átállással kapcsolatos teendőkről. A második ütemben érintett megyékben már 40 ezer háztartásban az NMHH által ingyenesen beszerelt vevődekóderek segítségével nézik a digitális tévéadásokat. Az NMHH továbbra is mindenkinek segít, aki önerőből nem tudja megvalósítani az átállást – hangzott el a hatóság nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

Az NMHH munkatársai az első ütem területén 55 ezer háztartásban szerelték fel ingyenesen a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket. „A munka a második ütem területén is jó ütemben halad, az érintett megyékben már 38 ezer háztartásban oldottuk meg a digitális vevőeszközök beszerelését.
A családoknál vagy beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be, vagy egy kedvezményes előfizetői csomaghoz való hozzájutást biztosítottuk” – tájékoztatott Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

A digitális átállás azokat érinti, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, tehát hagyományos (analóg) módon televízióznak. Ahhoz, hogy az átállás után is ingyenesen televíziózhassanak, nem szükséges lecserélni meglévő televíziókészüléküket, elég a digitális vételi eszközök, egy set-top-box és egy antenna beszerezése.

„Az átállás után a nézők immár 7 csatornát érhetnek el ingyenesen, hiszen a korábban fogható 3 mellett a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen látható. Emellett olyan kényelmi funkciókat is használhatnak, mint a műsorok eredeti nyelven való elérése, a gyermekzár vagy az elektronikus programújság. Mindezt kiváló kép- és hangminőségben.” - mondta el Vári Péter, a Hatóság műszaki főigazgató-helyettese.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. Ezekben az esetekben a digitális átállás a szolgáltató felelőssége.

„Aki önerőből nem tudja végrehajtani a digitális átállást, számára az NMHH szociális alapú támogatási programot dolgozott ki, melynek keretén belül megvásárolja és be is szereli a szükséges vételi eszközöket.”– fejtette ki Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője. A támogatás feltételeiről és részleteiről a digitalisatallas.hu oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon tájékozódhatnak az érintettek. Az október 31-i átállás után még 30 napig igényelhető a támogatás.

Zsuppán Attila hangsúlyozta: "Azt tanácsoljuk, hogy senki se várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, mivel mind a Hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével! Az ingyenes digitális földfelszíni vétel már most is elérhető."

„Nyíregyháza már közel egy éve szorosan együttműködik az NMHH-val, hogy minden érintett megkapja a megfelelő tájékoztatást, és a segítség eljusson minden rászorulthoz”.– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 57 ezer rászorult él, aki közül 22.505-en igényelték az NMHH által nyújtott segítséget. A megye területén közel 11 ezer otthonban már beszerelték a szükséges eszközöket, így e háztartások már a digitális adás minden előnyét élvezik.“ - emelte ki a polgármester.

Nyíregyházán a 4.676 jogosult rászoruló közül 1.225-en igényelték a szociális alapú támogatást, így hamarosan ezen családok esetében is megtörténik az átállás.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott