Ugrás a tartalomra

Szétvált a NatGeo Wild SD és HD programja

NatGeo Wild HD logo2015. október 1-jétől időben eltolt programot sugároz a FOX International Channels érdekeltségébe tartozó NatGeo Wild SD és HD.

2015. október elejétől megszűnt a simulcast a Natgeo Wild SD és HD csatornák között. Hogy ennek mi áll a hátterében, nem tudni, bár iparági pletykákra alapozva azért sejthető. A médiaszolgáltatók egyre nehezebben tudják lenyomni a kábelesek torkán, hogy a HD az prémium tartalom (legalábbis szerintük), ezért kérnek érte néha elképesztő, irreális árat. Belegondolva, így 2015 vége felé elég nonszensz ez a beállítottság. Még nehezebben eladható, amennyiben azonos műsort sugároz (simulcast) a hagyományos felbontású (SD) változattal. Abban az esetben viszont, mikor az SD és a HD különböző programstruktúrával bír, a médiaszolgáltatók valamivel könnyebben tudják eladni, az általuk kért magas(abb) áron. Hogy ebben az esetben ez áll-e a változtatás hátterében, nem tudni, de a lehetséges okok közül mindenképpen szóba jöhet. A Fox International Channels álláspontja a cikk frissített, utolsó előtti bekezdésében olvasható!

Próbáltuk megszerezni a NatGeo Wild HD műsortervét, de a hazai szolgáltatók elektronikus műsorújságaiban mindenhol az SD programját közlik hozzá, az online tévéműsor oldalak közül egyedül a TV Mustra esetében találtuk meg, de ott is csak részben angolul. Megkerestük az oldal üzemeltetőit ez ügyben, azt a választ kaptuk, hogy nem kapták meg a médiaszolgáltatótól a NatGeo Wild HD műsortervét, külföldi forrásból szerezték be, ezért előfordulhatnak benne angol nyelvű részek. A NatGeo Wild SD illetve HD programja alább, a MŰSORINFÓ résznél található külső hivatkozásokra kattintva olvasható.

2015. október 7-én, 14:36-kor az alábbi tájékoztatás érkezett a FOX International Channels részéről a fentiekkel kapcsolatban:

"A NatGeo Wild SD és HD csatornák programjában, és a műsorok sorrendjében nincsen eltérés. Csupán technikai változás történt: miután a HD csatornán nincsenek hirdetések, a műsorok között csak promók futnak, így a megszakítások rövidebbek. A NatGeo Wild SD esetében viszont a reklám break-ek hosszabbak, ebből adódóan a két csatornán a műsorok kezdési időpontjai egymástól elcsúsztak."

2015. október 7-én, 17:50-kor a DTV News részéről a következő megjegyzést fűzzük a FIC tájékoztatásához:

A programban és a műsorok sorrendjében is lehet eltérés, épp abból eredően, hogy a HD csatornán nincsenek hirdetések, így több műsoridő áll rendelkezésre, ezért ott olyan műsorszámok is vetítésre kerülhetnek, amik az SD változaton nem. Ennek hiányában napi több óra is lehetne az "elcsúszás", ami folyamatosan halmozódna. A többlet műsoridő kitöltés vagy a halmozódó "elcsúszás" esetében egyaránt kijelenthető a "két" csatorna közti szignifikáns különbség tényének fennállása.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott