Ugrás a tartalomra

Technikai változás a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat illetően 2010. július 13-tól

MinDig TV logoA Nemzeti Hírközlési Hatóság előírása alapján az Antenna Hungária 2010. július 13-án 10:00 órakor az Original Network Identifier (ONID – országazonosító kód) módosítását hajtja végre a DVB-T platformon, mely érinti a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások felhasználóit. Az ONID váltása szolgáltatásleállással nem jár.

A módosítás során a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő ONID kerül kiosztásra, mivel számos vevőkészülék-gyártó is kifogásolta az eddigi ID nemzetközi gyakorlattól eltérő használatát, melyet az NHH a MinDig TV szolgáltatás elindítását megelőzően osztott ki.

A DVB-T vevőkészülékek változó módon reagálnak az ID megváltozására:

  • A legjobb esetben a váltást a készülék automatikusan kezeli, és mindenféle felhasználói beavatkozás nélkül frissíti a szolgáltatáslistát, legfeljebb a művelet elvégzéséről utólag értesíti a felhasználót.
  • Egyes vevőkészülékek ugyan hozzáadják a szolgáltatáslistához az új szolgáltatásokat, de a régieket nem törlik automatikusan - legfeljebb a törlés lehetőségét felkínálják - de azt a felhasználónak jóvá kell hagynia. Ilyenkor minden szolgáltatás - legalábbis átmenetileg - duplikálva jelenik meg.
  • Más vevők a szolgáltatáslista változásának érzékelése után egy üzenetet jelenítenek meg. A felhasználónak ilyenkor el kell fogadnia a felkínált szolgáltatáslista-frissítés funkciót.
  • Az integrált televíziókészülékek esetében jellemző, hogy a szolgáltatásfrissítést a vevőkészülékek nem folyamatosan vizsgálják, hanem készenléti üzemmódban egy adott időpontban pásztázzák végig a teljes frekvenciasávot (tipikusan éjjel 3-4 óra körül), vagy a készülék készenléti üzemmódba történő kapcsolását követően teszik ezt meg. A művelet 3-5 percig eltarthat, ha ennél hamarabb bekapcsolja a készüléket a felhasználó, akkor a készülék a következő kikapcsolás alkalmával újra teszteli, hogy történt-e frissítés.
  • Az ONID váltás által előidézett szolgáltatásfrissítés hatására lehetséges, hogy elvesznek a felhasználó által kialakított "Kedvenc"/"Favorite" listák, ebben az esetben ezeket újra be kell állítani.

A vevőkészülékek különböző reakció során esetlegesen előálló felhasználói kényelmetlenségeket (például a csatornák duplikálása) a „Gyári beállítások visszaállítása” majd a készülék újrahangolás megszünteti.

A változás nem érinti az analóg földfelszíni televíziós szolgáltatás nézőit.

Az ONID váltással kapcsolatos kellemetlenségekért a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások felhasználóitól elnézést kérünk, további tájékoztatás kapcsán keresse a MinDig TV Call Centerét (06-80-90-99-00).

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott