Ugrás a tartalomra

Teljessé vált a Közszolgálati Testületbe delegált szervezetek névsora

NMHH logoA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala szerdán sorsolással döntött a Közszolgálati Testület civil jelölőszervezeteiről, így hamarosan végelegessé válhat a közmédiumok társadalmi felügyeletét ellátó, tizennégy tagú grémium összetétele. Az új testület 2014. március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán rendezte meg a médiatörvény által előírt, nyilvános sorsolást azok között a társadalmi szervezetek között, amelyek tagokat delegálhatnak a Közszolgálati Testületbe.

A médiatörvény alapján a közmédiumok működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését felügyelő testületbe sorsolás nélkül, automatikusan jelölhet egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A fennmaradó hat helyre az NMHH Hivatalánál nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek jelölhettek képviselőt. A magyarországi etnikai és nemzetiségi kisebbségek országos önkormányzatainak és a családok érdekeit védő egyesületek kategóriáiban csak egy-egy szervezet regisztrált, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

További négy kategóriában (települési önkormányzatok szövetségei, szomszédos államok magyar kulturális egyesületei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szövetségei, országos kulturális szervezetek) a hatóság több jelölőszervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, hogy kinek a jelöltje kerülhet be a Közszolgálati Testületbe.

A mai, hivatalosan lebonyolított sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, a Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület.

A Közszolgálati Testület megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. A Testület figyelemmel kíséri a közszolgálati médiumok tartalomszolgáltatását és felügyeli, hogy tevékenységük megfelel-e a közszolgálatiság követelményének, valamint évente beszámoltatja a médiaszolgáltatók vezérigazgatóit tevékenységükről.

A 2014. március 31-ével felálló Közszolgálati Testület jelölő szervezetei és delegáltjai:

Magyar Tudományos AkadémiaCsépe Valéria
Magyar Katolikus EgyházSzikora József
Magyarországi Református Egyháztagjelölés folyamatban
Magyarországi Evangélikus Egyháztagjelölés folyamatban
Magyarországi Zsidó Hitközségek SzövetségeHeisler András
Magyar Olimpiai Bizottságtagjelölés folyamatban
Magyar Rektori KonferenciaBalog Fanni Kitti
Magyar Kereskedelmi és IparkamaraRadetzky Jenő
Kisvárosi Önkormányzatok Országos ÉrdekszövetségeLipők Sándor
Országos Kisebbségi Önkormányzatok SzövetségePavlov Milica
Prospero Ifjúsági és Kulturális EgyesületZsigmond József
Nagycsaládosok Országos Egyesületedr. Kutassy Jenő
Halmozottan Sérültek Országos SzülőszövetségeMikesy György
FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú EgyesületZsiga Kristóf
Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott