Ugrás a tartalomra

Tizenkét új átjátszóadó javítja a digitális vételt Borsod megyében

Digitális Átállás logoA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői Miskolc polgármesterével,  dr. Kriza Ákossal tartottak közös sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen. A digitális átállás során 25 új átjátszóadóból 12-t Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyez üzembe az Antenna Hungária, így biztosítva a lehető legtöbb néző számára a digitális földfelszíni vételt. A hatóság mindenkinek segít, aki önerőből nem tudja megvalósítani az átállást.

„Már több mint 100 ezer háztartásban szereltük be a digitális vételi eszközöket országszerte az eddig hozzánk beérkezett 134 ezer jogos igénylésből. E nézők már sokkal jobb kép- és hangminőséggel tudják a digitális földfelszíni adást nézni” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. „A támogatott háztartások esetében vagy beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be, vagy valamely szolgáltatónál választottak a kedvezményes, támogatott csomagok közül az érintettek” – emelte ki a kommunikációs igazgató.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei domborzati viszonyok miatt speciális megoldásokat alkalmaztunk, így az átálláshoz kapcsolódóan üzembe helyezett 25 átjátszóadóból 12 darab ebben a megyében szolgálja ki a nézőket. Célunk az volt, hogy a lehető legtöbb nézőhöz megfelelő minőségben jusson el a digitális földfelszíni jel” – hangsúlyozta Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató helyettese.

Azok a nézők, akik jelenleg valamely kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, vagy televíziójukban beépített vevődekóder van, esetleg interneten keresztül nézik a tévét, ők közvetlenül nem érintettek az átállásban. Azon televíziónézőknek viszont, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával fogják az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, nekik fel kell készülniük a technológiai váltásra, és digitális vételi eszközöket kell beszerezniük.

„Október 31-én váltja fel végleg a hagyományos, analóg adást a digitális földfelszíni. Ezután már csak a jóval korszerűbb, kiváló kép- és hangminőséget, HD felbontást, gyermekzárat és elektronikus programújságot nyújtó digitális adás lesz fogható Magyarországon – jelentette ki Vári Péter. Elmondta, a korábbi 3 csatorna helyett immár 7 lesz fogható, hiszen a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható.

„Mindazoknak, akiknek önerőből nem sikerülne a digitális átállást megvalósítania, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segít. Az erre a célra létrehozott szociális alapú támogatási rendszerünk révén senki sem maradhat televízióadás nélkül” – hangsúlyozta Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője. A támogatás keretében a hatóság beszerzi, beszereli és kulcsrakészen adja át a jogosultak részére a digitális vételi rendszert.

Az október 31-i technológiai váltás után még 30 napig, november 31-ig igényelhető a támogatás a hatóságtól. Az igénylés feltételeiről és részleteiről a digitalisatallas.hu internetes oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon kaphatnak bővebb felvilágosítást az érintettek. Zsuppán Attila azonban hangsúlyozta: „Senki ne várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, hiszen mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével. Az ingyenes digitális földfelszíni vétel már most is elérhető.”

Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: „Több mint egy éve kezdtük meg az együttműködést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. Ennek célja az volt, hogy mind megyei, mind városi szinten segítsünk azonosítani mindazokat, akik szociálisan rászorultak, és akiknek valószínűleg az átállás erejüket meghaladó anyagi terhet jelentett volna. A hatóság az így összegyűjtött adatok alapján több mint 55 ezer lakost keresett fel, akik közül 15.500-an éltek is a támogatás nyújtotta lehetőséggel. Miskolc városában a jogosult 6.600 rászorult közül eddig 912-en igényelték a támogatás keretében beszerelhető vételi eszközöket.”

Borsod megyében már több mint 10 ezer helyen be is fejezték az NMHH szakemberei a szerelési munkákat, és hamarosan eljutnak a még hátralévő címekre is.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott