Ugrás a tartalomra

Tolna megye kétharmada július 31-én áll át a digitális televíziózásra

Digitális Átállás logoTolna megye északi része - a megye 109 településéből 71 - a digitális átállás első, július 31-én záruló ütemében érintett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői kedden Szekszárdra látogattak, hogy személyesen tájékoztassák a helyi sajtót és a lakosságot az átálláshoz biztosított állami támogatás részleteiről és a szükséges teendőkről.

A Tolna megye északi részén élők az első körben váltanak a korszerűbb digitális televíziózásra, mely jobb kép- és hangminőséget, 7 ingyenes csatornát és számos kényelmi szolgáltatást tesz elérhetővé a nézők számára. Az NMHH felmérői március óta 8200 szociálisan rászorult háztartást kerestek fel, hogy tájékoztassák őket a támogatási lehetőségekről és segítsék őket az digitális átállásban.

„A digitális átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, az RTL Klub vagy a TV2 műsorát, azaz hagyományos (analóg) módon televízióznak. Azoknak, akiknek a televíziója beépítve tartalmazza a dekódert, vagy jelenleg bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, esetleg interneten keresztül televízióznak,  a digitális átállás kapcsán nincsen teendőjük”– mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

„Nem feltétlenül szükséges új televíziót vásárolnunk” - mondta Vári Péter az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, aki bemutatta az analóg és digitális adás közötti minőségbeli különbséget is.
Elhangzott, a digitális átállás során a meglévő televíziókészüléket nem szükséges újjal helyettesíteni, hiszen egy jelátalakító berendezés, más néven set-top-box beszerelése, és ha szükséges, egy új tetőantenna csatlakoztatása már alkalmassá teszi a készüléket a digitális adás vételére. Egyszeri befektetésért cserébe a jelenleg elérhető 3 ingyenes csatorna helyett hetet nézhet bárki, választhat a Duna Tv, a Duna World, az M2 és az EuroNews műsora közül, illetve számos kényelmi funkció is elérhetővé válik, mint az elektronikus programújság vagy a gyermekzár.

Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője kifejtette: „A hatóság a rászorulók részére szociális alapú támogatási rendszert hozott létre, melynek célja, hogy senki se maradjon tévé nélkül. Akik önerőből nem tudják a digitális vételi eszközöket beszerezni és a korábban meghatározott szociális támogatások valamelyikét kapják, igénylést nyújthatnak be.“

Nekik az NMHH megvásárolja és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát. Tolna megyében több mint 10 ezer rászorult él, akik közül eddig 8200-at kerestek fel a hatóság felmérői, tehát az érintettek több mint 80 százalékát már meglátogatták.

„Szekszárd Megyei Jogú Város és Tolna megye is 2012-ben kezdett szorosabb együttműködést a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal, hiszen az átfogó szociális alapú támogatási rendszer kigondolásához és megtervezéséhez rengeteg információt nyújtottunk“ – számolt be az együttműködésről Ács Rezső, Szekszárd alpolgármestere.
„Közös érdekünk a digitális átállás, ezért is adtunk és adunk meg minden segítséget a Hatóságnak és a szekszárdiaknak egyaránt. Azon vagyunk, hogy megyénkben mindenkihez eljusson, milyen előnyökkel jár számukra e modern technológia a mindennapokban, a közvetlenül érintettek pedig pontosan tisztában legyenek teendőikkel és lehetőségeikkel. Az NMHH rendelkezésünkre bocsájt minden szükséges információt a lakosság tájékoztatására. Honlapunkon és a városházán is kihelyezzük hirdetményüket, melyből mindenki pontosan értesülhet az érintettek, valamint a szociális alapon támogatottak köréről is“ – mondta el alpolgármester úr.

Tolna megyében 1745 család már beadta digitális vételi eszközök iránti igénylését az NMHH-hoz, tehát a megye érintett részein a rászorultak 21 százaléka már igényelte az állami segítséget. A felmérés június 15-ig befejeződik azon a területen, amely az 1. ütemben érintett, és a hatóság gondoskodik arról, hogy a jogosultak az analóg adók lekapcsolásáig a vételi eszközöket meg is kapják. Szekszárdon több mint ezer rászorult él, közülük 400-at látogattak már meg a felmérők, és 36 család jelezte igényét támogatásra az NMHH felé.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott