Ugrás a tartalomra

Tudtad? A 10+1 legérdekesebb tény a műholdakról

Astra logoNem gondolnánk, de a műholdak létfontosságú szerepet játszanak életünk minden percében. A 21. században nélkülük képtelenek lennénk dolgozni, telefonálni, e-mailt küldeni, kedvenc TV sorozatainkat vagy híreket nézni, nem tudnánk követni a közösségi médiát, és nem tudnánk a neten sem böngészni. Mégis, szinte semmit nem tudunk róluk. Íme a 10+1 legérdekesebb tény a szatellitekről és a TV-ről, melyeket a SES Astra, a világ vezető műholdas szolgáltatója gyűjtött össze.

Tudtad?

 1. Léteznek természetes és mesterséges holdak is. A Hold például egy természetes szatellit, ami a Föld körül kering.
 2. A műholdak a legkülönbözőbb méretűek lehetnek: az amatőrök által épített pici szatellitek nem nagyobbak, mint 0,028 m3, ezzel szemben a kommunikációs műholdak akár 6 tonnát is nyomhatnak, és a méretük egy kisebb iskolabuszt tesz ki. A legnagyobb SES műhold, az ASTRA 5 B közel 6 tonnát nyom, szárnyfesztávolsága pedig 40 m.
 3. A Szputnyik-1, a legelső mesterséges műhold focilabda méretű volt, 1957. október 4-én lőtték föl, és 21 napig keringett a pályáján.
 4. Ha lenne egy olyan kocsink, ami 130 km/óra sebességgel tudna függőlegesen száguldani, alig több, mint 2 óra alatt érnénk el a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) pályáját. A NŰ 341-353 km magasan köröz a Föld fölött.
 5. 1961-ben Franciaország egyik első űrrakétájának egy Hector nevű patkány volt az utasa.
 6. Körülbelül 1100 privát vagy állami tulajdonú, aktív műhold kering odafent, továbbá 2600 olyan szatellit is található az űrben, ami már nem működik. A legrégebbi, még keringő, de már nem aktív műholdat 1958-ban lőtték föl.
 7. A Nemzetközi Űrállomás pályája általában 400 km-re van a Földtől, míg a Hubble űrteleszkóp (becenevén “szemünk az űrbe”) 559 kilométer magasan kering.
 8. A Geostacionárius Pálya (GEO) 36000 km-rel az Egyenlítő felett található, és több mint 400 aktív műhold kering rajta 3 km/s-os sebességgel. Ennélfogva a Földről mozdulatlannak érzékeljük őket.
 9. A Geostacionárius Pályán keringő műholdak mindegyikének egyéni pályára kell állnia az Egyenlítő felett. Ez ma már azt is jelenti, hogy a geostacionárius pályán korlátozott számú „férőhely” van, tehát a szatellitek sikeres űrbe juttatásához már nem csak az interferencia elkerülésére kell figyelni, hanem a helyhiánnyal is számolni kell. A SES 32 orbitális pozícióval rendelkezik a GEO-n.
 10. Becslések szerint 2020-ra körülbelül 50 milliárd elektronikus eszköz lesz kapcsolatban a világon, amiből 15 milliárd lesz képes videó lejátszására és készítésére.
 11. (+1) A MaSat-1 (Magyar Szatellit) az első kizárólag magyar fejlesztésű műhold, amit a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai terveztek és építettek. Sikeres fellövése után Magyarország a 47-ik nemzet lett, amely Föld körüli pályára állított egy műholdat.


A távközlés az elmúlt 30 évben lélegzetelállítóan gyorsan fejlődött. Gondoljunk csak bele, hogy míg régebben csupán néhány tucat TV-adóhoz vagy pár száz analóg TV-csatornához fértünk hozzá Európában, addig ma már több tízezer digitális csatorna érhető el, nem beszélve a mára széles körben elterjedt HD tévékről és a manapság egyre népszerűbbé váló UHD tévézésről. A műholdas ágazat következő 30 éve pedig még ennél is többet ígér!

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott