Ugrás a tartalomra

Uniós egyeztetés előtt a kiemelt események listája

NMHH Médiatanács logoAz Európai Unióval is egyeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a televíziós közvetítésekre vonatkozó "kiemelt események" listájáról, vagyis azon események köréről, amelyek igény esetén a társadalom szélesebb közönségéhez is el kell juttatni a televízión keresztül - tájékoztatta  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szóvivői Irodája kedden az MTI-t.    

A médiatanács a végleges változat elküldése előtt egy újabb konzultációra hívta az érintetteket a dokumentumról, amelyet először augusztus 11-én bocsátotta nyilvános vitára. "Cél, hogy a magyar siker- és látványsportok a legtöbb hazai néző számára elérhetőek legyenek" - tartalmazza a hatóság közleménye. 

Európában országonként kell összeállítani azt a listát, amin olyan események szerepelnek, amelyeket nem "sajátíthat ki" egy-egy kisebb tévécsatorna. A "kiemelt események" között jellemzően megtalálhatóak a nemzeti sikersportágak is: Franciaországban a Tour de France, Ausztriában az alpesi sí világbajnokság, az Egyesült Királyságban a wimbledoni tenisztorna, Magyarországon a vízilabda.

A tervezett hazai listán - amely a médiatanács honlapján olvasható - a népszerű uszodai sportágak mellett például a labdarúgás, kézilabda és az országimázs szempontjából igen jelentős Forma-1 magyar futama is megjelenik.

A minden érintett számára kielégítő lista összeállítása érdekében a "kiemelt eseményekkel" kapcsolatosan soklépcsős véleménycsere zajlott - olvasható az NMHH közleményében. A szakértői egyeztetések mellett a nézők személyesen és levélben is megfogalmazhatták igényeiket. Az egyeztetési folyamatban 18, valamilyen sportágat illetve televíziót képviselő szervezet vett részt aktívan. Köztük voltak olyan jelentős nemzetközi szövetségek, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF).

A véglegesítés előtt a médiatanács kedden újabb konzultációt szervezett az érdekelteknek, hogy az elkészült dokumentum a lehető legtökéletesebb legyen. Ezt követően idén áprilisban indulhat el a hatályba lépéshez szükséges uniós egyeztetési folyamat.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott