Ugrás a tartalomra

Változások az országos kereskedelmi tévék digitális sugárzásában

MinDig TV logoAz Antenna Hungária Zrt. 2011. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a digitális földfelszíni televíziós hálózaton. Ennek megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik, ezáltal a két legnépszerűbb hazai országos kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 programja is.

Az Antenna Hungária Zrt. 2011. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a DVB-T hálózat A jelű multiplexén. Ennek megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik, ezáltal a két legnépszerűbb hazai országos kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 programja is.

Ezen túlmenően, a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségeinek és minőségének javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak (GI – „Guard Interval” a korábbi 1/8-ról 1/4-re változik) mindhárom DVB-T multiplex vonatkozásában. A változtatást követően a kereskedelmi televízió-csatornák vételi lehetőségei tovább javulnak, a leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható. Egyes helyeken, ahol korábban kizárólag tetőantennás vétellel lehetett venni a digitális földfelszíni televíziós adásokat, most előfordulhat, hogy kültéri, ablak mellé helyezett antenna, vagy szobaantenna is elegendő lehet a stabil vételhez.

2011. október 1-jétől az RTL Klub programja is 16:9-es képarányban fogható a MinDig TV ingyenes digitális földfelszíni televíziós kínálatában.

A multiplex-váltás elsődlegesen azokat a nézőket érinti, akik tető- vagy szobaantennával a MinDig TV szolgáltatás keretében a kereskedelmi csatornákat nézik. A változás nem érinti az RTL Klub és a TV2 analóg földfelszíni műsorterjesztését.

A technikai változások menetrendje

2011.09.30. 9.30-12.00 óraA DVB-T platform teljes leállása, az új csatornakiosztás beállítása mindhárom multiplexen, frekvenciacserék, GI váltás
2011.09.30. 12.00 órátólFolyamatos üzemszerű sugárzás az új paraméterekkel. Korábbi visszakapcsolás lehetséges a munkák befejezésétől függően. A vevőkészülék-beállítást csak ettől az időponttól lehet elvégezni.

Mi a teendő?

A vevődekóder vagy a tévékészülék használati utasítása, vagy a képernyőn megjelenő tájékozató felirat előírása szerint kell eljárni. A sokféle készüléktípus miatt minden esetben eltérő lehet a teendő. Sok készülék automatikusan elvégzi az újrahangolást, más készülékek csak felkínálják ezt a lehetőséget, a készülékek egy részénél viszont manuálisan kell majd elindítani az automatikus újrahangolást. A legfontosabb, hogy a változtatás csak a szeptember 30-i, délelőtti leállást követően végezhető el.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott