Ugrás a tartalomra
HBO HD logo

Változnak a HBO és Cinemax csatornák terjesztési paraméterei

Változnak a HBO és Cinemax csatornák terjesztési paraméterei, melynek pozitívumait a nézők is tapasztalhatják majd.

 

Megszűnik az SD jel kijátszása, kizárólag HD-ban történik majd a terjesztés a HBO és Cinemax csatornák esetében. Mivel sok kábelszolgáltató SD-ben (is) továbbítja a csatornákat, így ezt a jelet a jövőben majd nekik kell előállítani (downscale), ezért a csatornák nagyfelbontású változatainak logójáról lekerül a HD jelölés (elképzelhető, hogy már szeptember folyamán).

 

Pozitív változás lehet előfizetői szempontból (leginkább kábelhálózatokon lesz tapasztalható, a műholdas szolgáltatók erősen spórolnak a sávszélességgel), hogy a tervek szerint a HBO HD video sávszélessége a mostani 7 Mbps-ről 10 Mbps-ra növekszik. A Cinemax HD csatornák jelenleg VBR-ben (változó bitráta) mennek, 7.6 Mbps átlag és 12 Mbps maximális sávszélességgel, ezt az értéket 9 Mbps CBR-re (konstans bitrára) állítják át, a jelenlegi tervek szerint (ennyi a bitráta a HBO2 HD és HBO3 HD csatornák esetében is).

 

A hangsávok tekintetében továbbra is csak a HBO HD-n lesz magyar nyelvű Dolby audio, ez a HBO2 HD és HBO3 HD esetében csak angol nyelven érhető el. A Cinemax HD-k továbbra is Dolby audio nélkül maradnak, bár ezeknél is tervben van a bevezetése, azonban ennek pontos dátuma még nem ismert.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott