Ugrás a tartalomra

Világújdonság: IPTV kábelhálózaton

T-Home logoAz innováció terén élen járó T-Home a mai napon bejelentette, hogy a világon elsőként tesz elérhetővé IPTV szolgáltatást kábeltelevíziós hálózaton, a legújabb EuroDocsis 3.0 technológiával.

A T-Home, a Cisco Systems és a Microsoft Magyarország közötti szoros együttműködés eredményeképpen a korábbiaknál jóval szélesebb körbe, összesen több mint 1,5 millió háztartásba juthat el az – eddig csak ADSL, VDSL és optikai hálózaton, megfelelő műszaki feltételek mellett elérhetővé tett – IPTV szolgáltatás.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően elsőként tudunk EuroDocsis 3.0 technológiával kábel- és DSL hálózaton kereskedelmi IPTV szolgáltatást nyújtani, így ügyeleink olyan területeken is megismerhetik és élvezhetik az interaktív televíziózás élményét kínáló IPTV funkcióit, ahol eddig nem volt lehetséges. Mindezzel újabb lépést tettünk azon az úton, amelyen a Magyar Telekom vezető telekommunikációs és multimédia-szolgáltató pozícióját kívánjuk erősíteni” – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

A T-Home az új szolgáltatás tesztelését 2009 decemberében kezdte el, amelynek eredményeit felhasználva először Budapesten és Délkelet-Magyarországon, majd a későbbiek során az ország további településein is elérhetővé válnak az IPTV tartalmi és kényelmi megoldásai a kábelhálózaton. Ezek a megállítható, visszatekerhető élő adás, a több mint 500 mozifilmet már tévépremier előtt kínáló Videotéka, az elektronikus műsorújság, a programozható műsorrögzítési lehetőség, a gyerekzár stb.

Az innovatív megoldás hátterében a T-Home a Ciscóval és Microsoft Magyarországgal folytatott közös fejlesztése húzódik meg: a kábelhálózaton elérhető IPTV szolgáltatás a Cisco EuroDocsis 3.0 technológiáját, komplett megoldását (Modular-CMTS, Cable Modem/MTA/Residential Gateway) és a Microsoft Mediaroom IP televíziós szoftverplatformját ötvözi.

„A Cisco és a Magyar Telekom több mint 15 éves múltra visszatekintő együttműködése és a közös innováció már eddig is számos területen eredményezett elsőséget a hazai és a nemzetközi porondon. A Cisco EuroDocsis 3.0 technológiájának bevezetése újabb példa arra, hogy miként lehet a legújabb technológiákat piacképes, a lakossági és a vállalati felhasználók számára a világszínvonalat jelentő szolgáltatásokká formálni” – emelte ki György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

„A Microsoft Mediaroom alapvetően megváltoztatja televíziózási szokásainkat azzal, hogy a hagyományos tévéadások kényelmét a web rugalmasságával és tartalom-gazdagságával kombinálja. Büszkék vagyunk arra, hogy a kialakított rendszernek köszönhetően új kábelhálózat lefektetése vagy műholdvevő parabolaantenna kiépítése nélkül a T-Home többszázezer előfizetője számára válhatnak elérhetővé a korszerű, élvezetes tévészolgáltatások” – mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az EuroDocsis 3.0 technológia a kábelhálózat továbbfejlesztését jelenti, alkalmassá téve azt nagy sávszélességű vezetékes szolgáltatások nyújtására. A megoldás által nyújtott magasabb le- és feltöltési sebességnek köszönhetően mindennapossá válhat a több tévékészüléken nyújtott, egyes televíziós csatornák és a Videotéka meghatározott filmjeit HD minőségben is kínáló IPTV szolgáltatás, valamint a zenei és multimédiás tartalmak villámgyors internetes letöltése.  A fejlesztés során a meglevő HFC (Hibrid Fiber Coax) hálózat végére új berendezések kerülnek a szolgáltatóknál és az előfizetőknél. Mindez azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, nem jelent a kábeltévé előfizetők számára új előfizetői (pl. optikai kábel) hálózat építését vagy egyéb infrastruktúra-beruházást: csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén kerül sor a berendezések fejlesztésére.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott