Ugrás a tartalomra

Zökkenőmentesen halad a digitális átállás

Digitális Átállás logoAz alapos előkészítés eredményeként a terveknek és a jogszabályoknak megfelelően, jó ütemben halad a digitális átállás folyamata Magyarországon.

A Digitális Átállás Támogatási Program keretében az önkormányzatoknak már több mint kétharmada rendelkezésre bocsátotta a rászorulók adatait, ami ahhoz szükséges, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) minden jogosult számára ingyenesen beszerelhesse a digitális adások vételéhez szükséges berendezéseket.

Az NMHH feladata, hogy az információkhoz való hozzáférést televíziókészülékeken keresztül is egyenlő eséllyel tegye elérhetővé mindenki számára. Önhibáján kívül senki nem maradhat televízióadás nélkül, sehol nem sötétülhet el egyetlen tévéképernyő sem.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Digitális Átállás Tesztprogramja keretében Sopronban és a Barcsi kistérségben – a helyi önkormányzatok és az Antenna Hungária Zrt. együttműködése mellett – októberben sikeresen megvalósította az átállást. Az országos programot az NMHH a tesztprogram során szerzett tapasztalatok birtokában indította el.

A digitális átállásban elsődlegesen 570 ezer háztartás érintett, ami azt jelenti, hogy ezekben kizárólag analóg, tető- vagy szobaantennával televízióznak. További 100 ezer háztartásban a digitális átállás megtörtént, de itt van olyan tévékészülék is – például a nyaralókban –, amelyen analóg módon nézhetők az országos földfelszíni csatornák, azaz az M1, az RTL Klub és a TV2. Ez utóbbiak a másodlagosan érintett háztartások.

Körülbelül 57 ezer olyan háztartás van, amely szociálisan rászorulónak számít. Az ezekben élők önerejükből nem, vagy csak jelentős anyagi áldozatok vállalásával tudják beszerezni azokat a műszaki eszközöket, amelyekhez a digitális tévézéshez szükség van.

Ezekre a háztartásokra az NMHH kiemelt figyelmet fordít: megvásárolja számukra a szükséges berendezéseket és ingyen beszerelteti, vagy számukra egy előfizetéses kedvezményes programcsomagot ajánl fel.

A digitális átállásnak 2014. december 31-ig kell megvalósulnia.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott