Ugrás a tartalomra
UPC logo

A Liberty Global eladja vállalatait a Vodafone-nak 4 országban

A Liberty Global plc (továbbiakban: Liberty Global) (NASDAQ: LBTYA, LBTYB és LBTYK) a mai napon bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Vodafone Csoporttal németországi, magyarországi, romániai és cseh vállalatainak eladásáról összesen megközelítőleg 19 milliárd euró értékben (22,7 milliárd USD) US GAAP bázison, illetve 18,4 milliárd euró értékben (22 milliárd USD) EU-IFRS bázison. Ez a négy vállalat a Liberty Global konszolidált 2017-es működési cash flowjának (OCF) mintegy 28%-át tette ki, amelybe nem tartozik bele a hollandiai VodafoneZiggo vegyesvállalat OCF-jéből származó 50%-os részesedés.

 

Az eladási ár a négy vállalat együttes (korrigált) 2017-es OCF eredményének 11,5-szörös szorzatának felel meg, vagy nagyságrendileg a 2017-es szabad működési pénzáram (OFCF, ami egyenlő az OCF csökkentve a CAPEX-szel) 24-szeresének. Ezen belül csak a német operációra nézve az OCF-szorzó 12-szeres.

 

A tranzakció notifikálásra kerül az Európai Bizottságnál versenyhatósági eljárás céljából, amely lezárására várhatóan 2019 második felében kerül majd sor. A tranzakció végleges lezárását követően a Liberty Global továbbra is Európa vezető kábeltelevíziós és szélessávú szolgáltatója marad egyesült királyságbeli, írországi, belgiumi, svájci, lengyel és szlovák érdekeltségekkel. Az ezekben az országokban lévő vállalatok 24 millió háztartást érnek el, 26 millió TV, szélessávú- és vezetékestelefon-előfizetőt és 6 millió mobil előfizetést szolgálnak ki. A Liberty Globalnak ezen túlmenően 50%-os részesedése van a hollandiai VodafoneZiggo vállalatban, amely 4 millió előfizető számára 10 millió vezetékes és 5 millió mobil előfizetést nyújt.

 

Mike Fries, a Liberty Global vezérigazgatója az alábbiakat tette hozzá: „a Liberty Globalnál komoly tapasztalatunk van vállalataink sikeres fejlesztésében és átalakításában, hogy az innováció motorjai legyünk, előremutató szolgáltatásokkal örvendeztessük meg ügyfeleinket, és valódi értéket teremtsünk a részvényeseink számára. Most egy ilyen pillanathoz érkeztünk. A tranzakció a vállalatok értékét kétszámjegyű OCF-szorzóval jutalmazza, ezáltal 10,6 milliárd euró (12,7 milliárd USD) várható bevételt realizál a Liberty Global az eladásból. Továbbá a négy vállalat által megtermelt OCF-fel is a Liberty Global rendelkezik. Csak Németországban a cégünk értéke a 2017-es korrigált OCF 12-szerese, így több mint hatszorosan térült meg a befektetésünk. Ezt az elmúlt 7 év kimagasló teljesítménye is támogatta, amely idő alatt az árbevétel 60%-kal, az OCF pedig 82%-kal növekedett.”

 

„Ez egy fontos és izgalmas tranzakció mind ügyfeleink, mind pedig munkatársaink számára. Az érintett piacokon a Liberty Global és a Vodafone vállalatok együttes erővel alakítják át a versenykörnyezetet, és az ügyfelek számára a konvergens szolgáltatások egy új szintjét hozzák el. Ma Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan megfelelő nagyságú országos piaci kihívókra, amelyek hajlandóak beruházni az új generációs mobil, TV- és szélessávú szolgáltatásokba.

 

Németországban például egyetlen piaci szereplő ellenőrzése alatt van a szélessávú piac több, mint fele. Ennek eredményeképpen a többi európai országhoz képest elmaradnak a beruházások és az innováció, és mindez hatással van az ügyfélkiszolgálásra, az új generációs termékek bevezetésére, valamint a szélessávú hálózatok sebességére is. Míg a Liberty Global a Vodafone-nal együttesen is – amelyek németországi kábelhálózatai között nincs átfedés, és így nincsenek közvetlen versenyhelyzetben – csak a piacvezető szolgáltató méretének felét teszik majd ki. Itt az idő, hogy a piaci dinamikát megváltoztatva növeljük a beruházásokat és erősítsük a versenyt.”

 

Az eladásból származó bevétel felhasználása a megállapodás aláírása és az üzlet lezárása közötti időnek megfelelően fog megtörténni. Ez olyan jelentős addicionális rugalmasságot biztosít majd, amely hozzájárul a növekedés és a részvényesek befektetéseinek optimalizálásához.

 

Itt fontos hangsúlyozni, hogy a Vodafone a Liberty Global németországi vállalatának megszerzésével annak veszteségét is átveszi. Az ügylet jelenlegi strukturálása szerint a tranzakció lezárását követően a Unitymedia hiteleinek tekintetében is megkezdődik az irányítás átadása, és a hitelezők, illetve a kötvényesek lehetőséget kapnak arra, hogy azokat a Vodafone-ra ruházzák át.

 

A Liberty Global megállapodást kötött, hogy bizonyos átmeneti szolgáltatásokat biztosít maximum 4 évre. Ezek a szolgáltatások elsősorban a hálózati, technológiai és informatikai funkcióhoz kötődő feladatok. Az éves díj a Vodafone által igénybe vett szolgáltatások szintjétől függ majd.

 

Könyvelési okokból kifolyólag a 2018 Q2-es jelentési időszaktól kezdve a Vodafone számára értékesített vállalatok és a Liberty Global Deutsche Telekomnak eladott osztrák érdekeltségei mint átadás alatt lévő vállalatok fognak szerepelni.

 

A Liberty Global pénzügyi tanácsadói a tranzakcióban a LionTree és Goldman Sachs voltak.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott