Ugrás a tartalomra

Megállapodott a programdíjakról a UPC az RTL Klubbal és a TV2-vel

UPC logoAz ügyfelek számára rendkívül kedvező megállapodások születtek a UPC Magyarország és az RTL Klub, illetve a TV2 között a televíziós programdíjakról. A UPC ügyfelei a csatornák által eredetileg, az Általános Szerződési Feltételeikben meghirdetett díjak mindössze feléért érhetik el a két televízió műsorait, ráadásul a plusz díjat visszamenőlegesen nem kell megfizetniük. Ezzel egy időben számos további tévécsatornával is bővül a UPC digitális kábeltévé kínálata.

A TV2 Média Csoport és az RTL Magyarország, mint a médiatörvény szerint jelenetős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók 2016. május 31-én tették közzé július 1-jei hatályba lépéssel új általános szerződési feltételeiket (ÁSZF), amelyek a műsorterjesztők számára a TV2 és az RTL Klub műsorainak terjesztésére vonatkozó feltételeket tartalmazzák. Az eddig ingyenesen elérhető csatornák 2016. július 1-től jogosultak díjat szedni műsoraikért. Ezt a lehetőséget egy április végén megjelent kormányrendelet teszi lehetővé számukra.

A kábeltelevíziós piacon bevett gyakorlat, hogy a televíziós csatornák sugárzási díjat szednek a műsorterjesztőktől, amelyet a UPC Magyarország – a többi kábelszolgáltatóhoz hasonlóan – minden olyan előfizetője után megfizet, akinek díjcsomagjában benne van az adott csatorna. Az említett sugárzási díjak az előfizetők által a kábelszolgáltatóknak fizetett havidíjba épülnek be. Az RTL Klub és TV2 a médiatörvény által biztosított speciális státuszuk miatt eddig ingyenesen elérhető csatornák voltak, ezért azok díja eddig nem volt beépítve a UPC költségstruktúrájába, így a havidíjakba sem.

A UPC Magyarország az elmúlt hetekben intenzív tárgyalásokat folytatott a TV2 Média Csoporttal és az RTL Magyarországgal annak érdekében, hogy a vonatkozó ÁSZF-ek szerint 2016. július 1-től felmerülő programdíjak mértékét csökkentse, és ügyfelei számára a kialakult helyzetben a lehető legkedvezőbb feltételeket tudja biztosítani. A csatornák által közzétett Általános Szerződési Feltételek szerint a programdíjak mértéke az RTL Klub esetében havonta bruttó 373 Ft, a TV2 vonatkozásában pedig bruttó 368 Ft, azaz összesen 741 Ft lenne. A tárgyalások eredményeként egy, az ügyfelek számára rendkívül kedvező megállapodást sikerült tető alá hozni, és az RTL Klub, illetve a TV2 által biztosított legnagyobb elérhető kedvezmény alapján a UPC Magyarország ügyfelei a bruttó 741 forintos ár feléért, mindössze bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát. Ráadásul a UPC Magyarország úgy döntött, hogy a plusz díjat visszamenőlegesen nem szedi be ügyfeleitől, hanem az erre az időszakra vonatkozó költséget átvállalja, így az RTL Klub és a TV2 programdíja nem július 1-től épül be a havidíjakba, hanem csak az ügyfelek írásos értesítését követően, a következő havi számlájukban, legkorábban szeptember végén jelentkezik majd először.

A tárgyalások során a UPC Magyarország arra is törekedett, hogy a lehető legkedvezőbb díjak elérése mellett programkínálatát további értékes csatornákkal tudja gazdagítani, anélkül, hogy az az előfizetők számára további költségekkel járna. A műsorkínálat bővülése keretében a Film+ és a Sorozat+ csatornák műsorait 2016 szeptemberétől nem csupán a Digital Gold, hanem a Digital Bronze díjcsomag előfizetői is élvezhetik. Ezen kívül szeptember 1-től a Film+, a Cool és az RTL II csatornák már HD minőségben is elérhetők. Augusztusban a Digital Gold előfizetők számára bevezetésre került a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler TV és annak HD verziója is, amellyel a nézők az elsők között élvezhetik a Premier League mérkőzéseit, a Moto GP futamait és az amerikai jéghoki bajnokság, az NHL összecsapásait. Mindezeken túl augusztus 19-től a TV2 Csoport kínálatába tartozó Izaura TV és a Zenebutik csatornák is elérhetőek a Digital Bronze és a Digital Gold csomagokban. A médiacsoport új életmód csatornája szeptember 5-én FEM3 néven indul, amely a Digital Gold csomag részeként lesz elérhető. Ezzel egy időben a Digital Bronze és a Digital Gold előfizetők egyaránt élvezhetik a PRIME, a TV2 Csoport prémium műsorokat felvonultató általános szórakoztató csatornájának műsorait is. Az év folyamán pedig a TV2 Csoport újabb csatornáinak megjelenése is várható a UPC Magyarország televíziós kínálatában.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott