Ugrás a tartalomra

Romániában is áll a bál a Discovery kontra DIGI ügy miatt

Discovery Channel logoKereskedelmi vita alakult ki Romániában az RCS-RDS román kábelszolgáltató cég és a Discovery Channel dokumentumfilmeket sugárzó televíziós csatorna között, aminek következtében a kábelszolgáltató az összes előfizetőjétől megvonta a Discovery-csatornák szórását.

A román kábelszolgáltató előbb a műholdas előfizetőinek biztosított csomagból vette ki a Discoveryt és annak egyéb tematikus csatornáit, péntektől viszont már egyetlen előfizető sem láthatta azokat.

Rasvan Popescu, a román audiovizuális tanács elnöke pénteken kijelentette, az általa vezetett testület a jövő héten minden bizonnyal napirendre tűzi a vitás kérdést. A kábelszolgáltató ugyanis úgy döntött kínálatcsomagjának módosításáról, hogy nem rendelkezett az audiovizuális tanács engedélyével.

Romániában a kábeltelevízió szolgáltatók csak akkor hajthatnak végre módosításokat csomagjukban, ha rendelkeznek a tanács engedélyével. A kábelszolgáltató korábban kérvényezte már a médiahatóságtól a Discovery-csatornák kivételét, de ehhez nem adta hozzájárulását a testület. A felek közötti kereskedelmi szerződés november 30-án járt le.

A Discovery-csatornák kizárását kereskedelmi vita előzte meg a felek között. A kábelszolgáltató cég azt állítja, hogy a dokumentumfilmeket sugárzó csatorna jelentős mértékben növelte a kábelszolgáltatóval szemben támasztott bérleti díját. A Discovery szerint viszont az RCS-RDS egyetlen ajánlatukra sem óhajtott érdemben válaszolni, és cáfolták, hogy magasabb továbbsugárzási díját követeltek volna.

A román média szerint a kábelszolgáltató döntése összefüggésben állhat azzal, hogy november elején az RCS-RDS új tudományos ismeretterjesztő filmeket sugárzó csatornákat indított Digi World és Digi Life néven, amelyeknek konkurenciát jelent a Discovery.

Romániában a héten módosította a kormány az audiovizuális médiatörvényt, amely korlátozza a kábelszolgáltatók hatáskörét, és kedvezőbb helyzetbe hozza a televíziókat.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott