Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság logo

Uniós megállapodás az online televízió- és rádiótartalmakhoz való határokon átnyúló hozzáférés megkönnyítéséről

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács képviselői ma politikai megállapodást értek el a tévé- és rádióműsorokhoz kapcsolódó szerzői jogokról szóló rendeletjavaslat tárgyában.

 

Az új szabályok alapján az európai műsorszolgáltatók könnyebben kínálhatnak majd egyes programokat online televíziós vagy utólagos megtekintési szolgáltatásaik keretében, és egyszerűbbé válik a rádió- és TV-csatornák terjesztése a továbbközvetítési szolgáltatások üzemeltetői számára. Ez a megállapodás fontos lépés a digitális tartalmak egységes piacának maradéktalan kiépítése felé.

 

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök így nyilatkozott: „Nagy öröm számomra, hogy ismét olyan megállapodás született, amely közelebb visz bennünket a működőképes digitális egységes piachoz. A műsorszolgáltatási szabályok aktualizálása fontos mérföldkő. Ez a rendelet hozzáférést biztosíthat a sugárzott tartalmak széles köréhez országhatárokon átívelően, ami nemcsak az európaiak azon 41%-a számára jelent előnyt, akik online televízióznak, de annak a 20 millió uniós polgárnak is, akik más uniós országban élnek, mint ahol születtek.”

 

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos hozzátette: „A mai megállapodás kettős győzelem az európai kulturális sokszínűség szempontjából: a polgárok jobban hozzáférnek majd az európai kulturális tartalmak gazdag kínálatához, az alkotók és a szerzők pedig megfelelő ellentételezésben részesülnek a munkájukért.”

 

Az európaiak 41%-a néz online televízióadásokat, a fiatalok körében azonban ez az arány magasabb: a 15–24 év közöttiek 50%-a néz legalább heti egyszer internetes televízióadást. A 15–45 év közötti európai polgárok 19%-a használja az online műsorszóró szolgáltatásokat televíziós sorozatok és filmek megtekintésére.

 

Milyen változást hoz az irányelv a televízió- és rádióműsorok terjesztésében?

  • A származási ország elve: az irányelv bevezeti a származási ország elvét, hogy megkönnyítse a jogok engedélyeztetését az olyan programok esetében, amelyeket a műsorszolgáltatók online szolgáltatások (párhuzamos sugárzás, utólagos vagy előzetes megtekintés, illetve a fő műsorszolgáltatást kiegészítő egyéb szolgáltatások) keretében kínálnak. Ez lehetővé teszi a műsorszolgáltatóknak, hogy az összes uniós országban elérhetővé tegyék a rádióműsorokat, a televíziós híreket és az aktuális témákról szóló műsorokat, illetve teljes mértékben saját finanszírozású produkcióikat.
  • Továbbközvetítés: az irányelv olyan jogi keretet biztosít, amely megkönnyíti a jogok engedélyezését a rádiós és televíziós műsorok továbbközvetítése esetén, ami bizonyos feltételek mellett az interneten keresztül nyújtott továbbközvetítési szolgáltatásokat is magában foglalja. Ez az intézkedés várhatóan elő fogja segíteni a rádió- és tévécsatornák szélesebb körű terjesztését.
  • Közvetlen átvitel: a műsorszolgáltatók egyre gyakrabban használják a közvetlen átvitelt műsorszórásra. Az új szabályok biztosítani fogják, hogy a jogtulajdonosok megfelelő díjazásban részesüljenek, amennyiben műveiket közvetlen átvitellel sugárzott műsorokban használják fel. Ez jogbiztonságot nyújt az érintett műsorszolgáltatók és forgalmazók számára.

 

További lépések

 

A ma született politikai megállapodást az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának a következő hetekben meg kell erősítenie ahhoz, hogy életbe léphessen.

 

Háttér-információk

 

2016 szeptemberében az Európai Bizottság rendeletjavaslatot terjesztett elő a műsorszolgáltatók bizonyos online közvetítéseire, valamint televíziós és rádiós műsorok továbbközvetítésére vonatkozó jogok engedélyezésének megkönnyítése érdekében. Ez a javaslat egy szélesebb körű kezdeményezés része, amelynek célja, hogy az uniós szerzői jogi szabályokat hozzáigazítsa a digitális kor követelményeihez.

 

A műsorszolgáltatók egyre gyakrabban kínálnak online műsorszolgáltatást. Az interneten kínált programok sajnos azonban sokszor nem érhetők el más uniós országokban, noha könnyen lehet, hogy azokat más tagállamokban is érdeklődés övezné (például nyelvi okokból). A jogosítás (a szerzői jogi engedélyeztetés) jelenleg túlontúl összetett szabályozása megnehezíti e szolgáltatások határokon átívelő nyújtását.

 

A ma elfogadott irányelv kiegészíti a műholdas műsorsugárzásról és a vezetékes továbbközvetítésről szóló jelenlegi irányelvet, amely már szintén a más tagállamokból származó televízió- és rádióműsorok műholdas sugárzásának és vezetékes továbbközvetítésének a megkönnyítését szolgálja. A műholdas műsorsugárzásról és a vezetékes továbbközvetítésről szóló irányelvnek köszönhetően számos televíziós csatorna nemcsak a származási tagállamban, hanem más tagállamokban is elérhető. Ez hozzájárul Európa kulturális sokszínűségének erősítéséhez, és megkönnyíti azon európai polgárok életét, akik nem hazájukban, hanem egy másik uniós országban élnek.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott