Ugrás a tartalomra

A közmédia úttörő szerepet vállal a digitális átállásban

Digitális Átállás logoA közszolgálati média úttörő szerepet vállalt a digitális átállásban és a jövőben is erre törekszik – mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese kedden, a digitális átállásról rendezett kétnapos velencei konferencia első napján.

Szabó László Zsolt a Digitális Korrektúra című tanácskozáson jelezte, hogy a közmédia elsőként kezdett digitális földfelszíni adás sugárzásába, majd 2008-ban már HD minőségben közvetítette a pekingi olimpiát, ami Európában is egyedülálló volt. Szintén a közmédia jelentkezett először 3D-s műsorok sugárzásával tavaly, amikor a labdarúgó Európa-bajnokságtól a londoni olimpia befejezéséig ilyen módon sugárzott.

Emlékeztetett arra, hogy nemcsak a köztelevízió, hanem a rádiók is úttörő szerepet játszanak a digitális átállásban, hiszen a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Budapest környékén - kísérleti jelleggel - már DAB+ technikával sugároz. Hozzátette: e technika a jövő kérdése, az autókba beépített digitális rádióvevők elterjedése hozhatja el a fellendülést.

A közmédia célja, hogy minden magyar ember számára elérhető tartalmakat szolgáltasson az egész világon. Ez azt jelenti, hogy a műholdas adások mellett interneten is elérhetők lesznek a tévé- és rádióadások - tette hozzá.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a digitalizáció nemcsak az adásban, hanem a gyártásban is megjelenik. Anyagaik legtöbbjét HD-ben készítik, egyik stúdiójukból full HD-ban tudnak adni, és hamarosan két másik stúdiót is felszerelnek ilyen modern technikával.

Kötelezni fogják a vásárolt műsorok készítőit és a beszállítókat is a HD-műsorok készítésére. Emellett az archívum digitalizációja is folyamatban van, 229 közmunkás végzi el a szükséges teendőket – tette hozzá.

A közmédia felkészült azokra a jelenkori elvárásokra, miszerint a fogyasztók nem csak időben, hanem térben is mindig el szeretnék érni a műsorokat. Ezek kielégítésére videotár szolgáltatást, mobilalkalmazásokat, streaming szolgáltatásokat (nem letölthető médiatartalom folyamatos lejátszása az interneten) tett elérhetővé az MTVA.

A tervek között szerepel az 5.1-es hang elterjesztése a sugárzott műsoroknál, filmeknél. Az eredeti nyelven elérhető tartalmakat nyár elejétől vezetik be a közmédiában. Április elejétől MTVA Infó néven olyan közszolgálati információs csatornát indítanak, ahol a digitális átállással kapcsolatos tájékoztatást tudják megadni.

Szabó László Zsolt rámutatott, hogy az MTVA az eddigi egy helyett az átállás után négy csatornával (M1, M2, Duna, Duna World) lesz jelen az ingyenesen elérhető adók között, így a hétből négy közszolgálati csatorna lesz. A digitális átállás után az M1 is 24 órában fog sugározni.

Hangsúlyozta, hogy a digitális terjesztés díja töredéke az analógnak, a felszabaduló forrásokat többek között új csatornák indítására fogják felhasználni.

A tervek készen állnak, a piaci folyamatok és a lehetőségek figyelembevételével indulnak majd – tette hozzá.

Kiemelte: az MTVA a legnagyobb tartalomszolgáltató, és az is marad a távoli jövőben.

A digitális átállás lehetőséget kínál a piaci szerep és a nézettség növelésére, amihez vonzó tartalmakat kíván előállítani a közmédia. Így megvalósulhat a közmédia átalakítása közösségi médiává – fogalmazott.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott