Ugrás a tartalomra

Konferencia a digitális televíziózás regionális helyzetéről

TV setA dél-kelet európai térség legtöbb országában a digitális átállás kiemelkedő aktualitású téma. A SEE Digi.TV projekt a műsorszóró szolgáltatások gyorsabb digitalizációját segíti elő, valamint támogatja a szélessávú IKT szolgáltatások minél elterjedtebb alkalmazását. Az IVSZ és külföldi partnerei 2013. április 17-18-án harmadik alkalommal szerveztek nemzetközi konferenciát a témában. A megvalósítás országonként eltérő és jelenleg különböző fázisokban tart kezdve az előkészítő munkáktól egészen a már befejezett átállásig. Magyarország szemszögéből különösen fontos eseménynek számít a konferencia, hiszen hazánkban jelenleg is tart az átállás. Hazánkban, első fázisban 2013. július 31-én, a többi területen 2013. október 31-én fejeződik be a technológiai átállás.

A budapesti konferencián a szakmai szekcióbeszélgetések előtt Dr. Bánkuti Erzsébet az Antenna Hungária, vállalatirányítási igazgatója és Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese ismertette a hazai tapasztalatokat és helyzetet. Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője, a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE Program) irányító hatóságának vezetője kiemelte, hogy a SEE Digi.TV projekt nemcsak a különleges összetételű konzorciuma, hanem a kiváló eredményei révén is felhívta magára az irányító hatóság figyelmét.

„Magyarországi partnerként az IVSZ a sok megszerzett tapasztalat mellett, komoly szakmai munkát is végzett a projekt során. A mi közreműködésünkkel készült el a résztvevő országok digitális átállással kapcsolatos stratégiáinak elemző áttekintése, illetve regionális útmutatók, amelyek a nemzeti stratégiák továbbfejlesztését célozzák. Ugyancsak az IVSZ vezetésével valósult meg a digitális átállás kommunikációja kapcsán használható elméleti útmutató, amely a polgárok átállással kapcsolatos tudatossága kérdéskörében végzendő felmérés tekintetében nyújt útmutatást.” – nyilatkozta Heilingbrunner Klára a projekt hazai koordinátora, az IVSZ projektmenedzsere a konferencia kapcsán.

A SEE Digi.TV projekt partnerei tudásukkal és tapasztalatukkal járulnak hozzá a projekt sikeréhez, elősegítve ez által a zökkenőmentes és effektív átállási folyamatot a dél-kelet európai régióban és megvizsgálják a digitális frekvenciatöbblet értelmes kihasználásának lehetőségeit. A projekt általános célkitűzése a digitális műsorszóró szolgáltatások bevezetése kapcsán felmerülő tevékenységek harmonizálása a dél-kelet európai régióban, amely többek között az alábbiakra terjed ki:

  • az analóg műsorszórás lekapcsolásának felgyorsítása a régióban és további fejlesztések a még hatékonyabb technológiák érdekében,
  • a jogi és technikai keretrendszerek harmonizációjának fokozása az EU digitalizációs folyamatával,
  • a politikai, technológiai és piaci széttöredezőség megakadályozása,
  • regionális stratégia kidolgozása a felszabaduló frekvenciaspektrum új szélessávú IKT szolgáltatásokra való optimális felhasználására vonatkozóan,
  • a digitális frekvenciatöbblet hatékony menedzsmentje.


A hazai helyzet
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén indította a digitális átállás lakossági szakaszát, amely során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás. Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg. A hatóság mindenkinek segít: a rászoruló jogosultaknak beszerzi és beszereli a vételi eszközöket, azoknak pedig, aki maguk oldják meg az átállást, információs honlapot és ingyenesen hívható zöldszámot üzemeltet.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

A projektről
A SEE Digi.TV projekt konzorciumában szabályozó hatóságok illetve egyéb, a digitális átállásban érintett szerveztek vesznek részt. Magyarországot az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) képviseli. A projekt hosszú távon hozzájárul a digitális szakadék és a társadalmi bevonás kérdéseinek kezeléséhez és az egyenlő esélyek régiója létrehozásához. A projekt 2011. január 1-én indult és 2013. július 31-ig tart.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott