Ugrás a tartalomra

Sikertörténet a digitális átállás

Digitális Átállás logoFriss elemzést tett közzé honlapján a Nézőpont Intézet, Sikertörténet a digitális átállás címmel.

A közel 60 éves múltra visszatekintő analóg televíziózás 2013. október 31-én véget ért Magyarországon. A kitűzött határidőn belül sikeresen lezajlott a digitális átállás. Az új technológia minden televíziónéző számára érzékelhető változásokat hozott, hiszen mára több csatorna érhető el ingyenesen, ezek minősége jobb és akár eredeti nyelven is nézhetnek filmeket a fogyasztók.

A digitális átállás társadalmi és gazdasági jelentősége jóval túlmutat a közvetlen előnyökön, miközben a folyamat több téren is kockázatokat rejtett magában. Három olyan területet azonosítottunk, melyek jelentős veszélyeket jelentettek az átállás sikerességére tekintettel. E három kockázat bármelyikének bekövetkezése komoly negatív visszhangot váltott volna ki. Ilyen veszélyforrás volt, ha csúszik a lekapcsolás napja, ha a magyar támogatási rendszer nem felel meg az Európai Unió előírásainak, illetve ha jelentős számú érintett marad adás nélkül.

A digitális átállás sikerét bizonyítják a közvetett és közvetlen pozitív következmények. A közvetlen hatások közül elsősorban a több ingyenesen hozzáférhető csatorna emelkedik ki, amelynek következtében kiszélesedtek a fogyasztók szórakozási és tájékozódási lehetőségei. További pozitív következmény, hogy a digitális technológiának köszönhetően javult a kép- és hangminőség, valamint a beltéri egységekkel új funkciók váltak elérhetővé az érintettek számára.

Az átállás közvetett hatásai az egész nemzetgazdaságot érintik. A felszabaduló analóg frekvenciákat ugyanis tovább lehet és kell hasznosítani. A mobilszolgáltatók mobilinternet-szolgáltatást nyújthatnak a felszabaduló frekvenciatartományokon, ami segítheti az újabb, gyorsabb technológiák elterjedését, a jobb lefedettség elérését. Mindezek nyomán javulhat az ország versenyképessége, valamint ez hozzájárulhat a gazdaság további erősödéséhez.

Összességében a digitális átállás gördülékenyen zajlott le, nem alakult ki fennakadás a folyamatban és társadalmi elégedetlenséggel sem lehetett találkozni. Fontos kiemelni azt is, hogy az Európai Unió sem emelt kifogást a folyamattal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatási gyakorlatával szemben.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott